5 начина да повишим хормона на щастието!

3688
5 начина да повишим хормона на щастието!
Снимка: iStock

Допаминът е химикал в мозъка, който тялото ви използва, за да повлияе на вашето настроение, по-добри функция и мотивация. В резултат на това ще откриете, че естествените начини за повишаване на допамина в тялото ви също могат да бъдат използвани, за да ви помогнат да работите по-ефективно и продуктивно. Също така може да ви помогне да запазите фокуса си, когато нещата станат трудни и силата на волята ви отслабне.

В този списък ще намерите начини за повишаване на допамина и цялостното ви психическо и физическо здраве. Нивата на допамин в много отношения са обвързани с цялостното здраве на тялото ви.

Ето пет естествени начина, по които да накарате мозъка си да отделя повече допамин:

1. Движение

Проучванията показват, че упражненията са чудесен начин за естествено повишаване на нивата на допамин.

Честотата и интензивността на упражнението, необходими за повишаване на нивата на допамин, не са напълно точни. Повечето специалисти препоръчват упражненията просто да стават редовна част от ежедневието ви. В някои дни можете да отидете на фитнес или на лек джогинг. В други дни можете да отидете на кратка разходка или да посетите клас по йога. Не е задължително да се пренатоварвате, за да усетите ползите.

Ако работата ви не е свързана с много движение и не позволява да отделите време за тренировки, потърсете начини да включите движението в бита си. Като например да изберете стълбите пред асансьора.

2. Подишайте чист въздух

Има нещо отпускащо в това да си навън. Ползите са много, защото това, че сте навън, ви позволява да получите чист въздух, слънчева светлина и шанс за медитация сред природата. Безброй проучвания показват, че природата има положително въздействие върху психичното здраве. Да си вземете пауза от ежедневието и да се насладите на природата ще намали негативните ви емоции и ще подобри настроението ви.

В рамките на няколко минути след като вече сте навън, производството на хормоните на стреса (кортизол) ще намалее.

Тези стайни растения ще ви донесат щастие и късмет

3. Свържете се с вътрешното си аз

Медитацията е процес на изчистване на ума и позволяване на мислите ви да растат без граница. Има толкова много форми на медитация, че можете да медитирате, докато стоите прави, седите или дори както ходите.

Проучванията показват 65% увеличение на допамина от участници, които медитират в продължение на един час. Увеличението от 65% е в сравнено с това просто да си седят тихо. Важно е да се отбележи, че докато има много форми на медитация, тихото седене не е медитация.

Пет промени в начина на живот за подобряване на вашето настроение и психическо здраве

Всички ние в някакъв момент търсим начини за подобряване на настроението си, намаляне на стреса и подпомагане ежедневното си психическо...

Медитацията включва фокусиране и контрол върху мислите. Ако практикувате форма на медитация за концентрация, като непрекъснато се фокусирате върху един конкретен предмет около вас, може да стане трудно, тъй като очите ви започват да губят фокус.

Ако практикувате форма на медитация на вниманието, вие присъствате в сегашния момент. Основното, че се фокусирате върху петте си сетива, защото сетивата ви винаги са в настоящето. Например можете да се съсредоточите върху птиците, които чувате да чуруликат, листата, които виждате да летят с вятъра или начина, по който усещате килима под краката ви.

4. Забавлявайте се с музиката

Доказано е, че слушането на музика, която ви харесва, увеличава естествено допамина в тялото ви. Подобно на повечето решения, за които сте чели в тази статия, допаминът е обвързан с полезни за вас навици и ви създава добро настроение.

Голяма част от изследванията около музиката и способността й да повишава нивата на допамин са свързани с класическата музика. Това не означава непременно, че музиката с текстове не увеличава допамина. Но това означава, че ако искате да сте допълнително сигурни дали стимулирате нивата на допамин, тогава слушането на инструментална музика е най-доброто.

Вземете си тези цветя, за да привлечете щастие

Цветята са любими детайл на всеки дом и градина и не можем да си представим живота си без тях, дори само и заради красотата и ароматите...

Ако не откриете, че слушате музика по естествен път, можете да намерите начини за включване на музика, докато извършвате други дейности. Като например докато карате кола, докато работите, докато готвите или просто се разхождате в парка.

5. Почивайте си добре

Що се отнася до доброто здраве, добрият сън е крайъгълният камък на цялостното здраве. Препоръчва се възрастните да спят приблизително 8 часа всяка вечер. Когато имате подходящо количество почивка, вие се събуждате свежи и умът ви е буден и фокусиран.

Проучванията показват, че когато се събудите след добър сън, нивата на допамин са най-високи. След това, с напредването на деня, вашата координация и концентрация започват да избледняват - заедно с нивата на допамин. Ето защо не би трябвало да е изненада, че получаването на подходящото количество сън е чудесен начин за естествено повишаване на нивата на допамин.

Знаете ли какво ще се случи с вас, ако започнете да спите без възглавница

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни
Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Бог извикал всички хора и на всеки човек връчил кръст, който той трябва да носи до последния си дъх. Посочил им пътя на живота и благословил да вървят...