5 съвета за здравословна закуска

8328
5 съвета за здравословна закуска
Снимка: iStock/Guliver

Здравословната закуска е още една причина да започнете деня си с усмивка. Тя не само повишава физическата активност, но и подобрява общото здравословно състояние. Особено при хора с наднормено тегло.

Но защо е толкова важна, след като много хора я пропускат? Според различни изследвания, хората, които закусват, са по-здрави, слаби и активни от тези, които пропускат първото хранене за деня. Здравословната закуска ни зарежда с енергия, кара ни да се движим повече и елиминира чувството на глад за дълго време. Тя задейства обмяната на веществата и изгарянето на мазнините. Хората, които пропускат закуската си, по-бързо се изморяват и са склонни да си наваксват с храна следобед. Първото хранене за деня е много важно и за учениците, защото им помага да се концентрират.

Това не означава, че всяка закуска е здравословна. Хубаво е да е разнообразна и пълноценна. Вижте 5 съвета, които ще ви помогнат да закусвате здравословно:

В тези часове е най-подходящо да закусваме и вечеряме

Хората, които се опитват да отслабнат, трябва да закусват късно и да вечерят рано, твърдят учени от Университета в Съри, Югоизточна Анг...

Яжте сложни въглехидрати

Не е хубаво да се лишавате от въглехидрати сутрин. Тялото има нужда от тях, за да се събуди и отново да се зареди с енергия. Препоръчва се на закуска да приемате предимно сложни въглехидрати, като пълнозърнести храни и ядки. Въпреки че са наречени сложни, всъщност те ни опростяват живота, тъй като засищат, снабдяват ни бързо с енергия и съдържат много полезни вещества. Те се усвояват по-бавно от простите въглехидрати, но за сметка на това ви позволяват да поддържате нормално ниво на кръвната захар и добър тонус.

Не забравяйте белтъчините

Друга важна част от здравословната закуска са белтъчините и витамините. В комбинация с въглехидратите протеините не позволяват да ни се доспи след храненето. Същевременно ни помагат да се чувстваме сити за дълго време. Този вид пълноценна закуска също така намалява желанието ни да преяждаме с вредни храни. Идеалната закуска в този случай може да бъде филия пълнозърнест хляб, малко кисело мляко за по-добро храносмилане и пресни плодове или зеленчуци. Така си осигуряваме полезни витамини за здрава имунна система.

Хапвайте и топли храни

7 грешки, които допускаме всяка сутрин

Всички сутрини са пълен хаос, а вина за това носим самите ние. Това са няколко неща, които не бива да правиш сутрин. Забрави ги и ги из...

Според традиционната китайска медицина прясно приготвената топла закуска е изключително полезна. Храната с телесна температура пести енергия на тялото и то може директно да се насочи към оползотворяването на ценните хранителни вещества.

Хидратирайте се

За да освежите отново тялото си след дългия сън, е хубаво веднага да изпиете една чаша вода. Най-добре е със закуската да приемете още течности – например една чаша билков чай, подсладена с мед.

Не бързайте

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя зарежда тялото ни с енергия. Но закуската не трябва да е просто запасяване с храна. Хубаво е да отделите време за нея и да се насладите на старта на деня. Да си пуснете приятна музика и да прочетете новините. Така денят ви ще започне спокойно и позитивно. Освен това, който дъвче храната си бавно, се грижи за доброто храносмилане, а чувството за ситост идва навреме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com