5 вредни неща, които навярно ще ти попречат да станеш дълголетник

4691
5 вредни неща, които навярно ще ти попречат да станеш дълголетник
Снимка: iStock/Guliver

Нашето време отдавна е признато за ерата на потреблението. Все по-често маркетолозите ни принуждават да правим напълно ненужни покупки. А някои от тях са не само ненужни, но и опасни.

Тук сме съставили списък с неща, които вероятно всеки има. Тяхната вреда е доказана чрез изследвания, така че си струва да помислите дали трябва да продължите да ги използвате още или предпочитате да останете здрави.

Пластмасови кутии

Не самата пластмаса носи вреда на човек, а веществата, които се използват за допълнителна здравина на съдовете. Ситуацията се влошава от износване, измиване, нагряване, взаимодействие с мазнини и киселини в храната. Именно в тези случаи започват да се отделят опасни токсични вещества. Затова не използвайте пластмасови прибори за повече от 5 месеца. Също така, не трябва да подгрявате храната в нея в микровълновата печка.

Научното доказателство, че кафето е полезно за дълголетието

Чаша (или, нека бъдем честни, три чаши) кафе на ден е нещо повече от това просто да задържи капризните, мръсни чувства - всъщност е док...

Чехли тип „Крок“

Кроковете, така обичани от милиони хора, не осигуряват на петата достатъчна стабилност. Това води до деформация на пръстите, мазоли и дори заболявания на сухожилията.

Има и друга причина да се откажете от тази лятна обувка: Тя сляга под свода на ходилото в средата на подметката, като по този начин не гарантира стабилността на цялото стъпало. Това причинява значителни вреди на краката.

Спирала за мигли

Когато избирате спирала, трябва да обърнете внимание на нейния състав. Някои вещества могат да бъдат вредни за вашето здраве, а именно парабени, алуминиев прах, пропилен гликол и ретинол ацетат. А използването на чужда спирала увеличава риска от заразяване с бактериален конюнктивит.

7-те тайни за дълголетието на японците

Японците са първенци по продължителност на живота. Средната продължителност на живота в Япония е 84 години и това е най-високият показа...

Незалепващи тигани

Политетрафлуоретиленът, веществото, от което е направено незалепващото покритие, е инертен сам по себе си. Когато обаче температурата се нагрее над 230 градуса или ако повърхността на съда е повредена, започват да се отделят отровни летливи вещества. Датски изследователи са установили, че присъствието на тези вещества в кръвта на човек увеличава вероятността от рак. В този случай трябва да сте много внимателни с третирането на тези съдове, за да не се нарани повърхността им.

Антибактериален сапун

Само 0,1-0,3% триклозан се добавя към антибактериалния сапун като антисептик (максимално разрешеното от закона). Вредата от това вещество обаче е значителна: триклозанът не само отслабва собствения имунитет на човек, но и повишава устойчивостта към антибиотици, към които прибягваме в случай на сериозни заболявания. Освен това нарушава хормоналния баланс, а натрупването му в организма води до нарушаване на мускулната функция.

Всъщност антибактериалният сапун е много ефективен маркетингов трик. Експериментите показват, че можете да се отървете от бактериите от Е. coli, листерия, салмонела също толкова ефективно като използвате обикновен сапун.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com