6 грешки при консумация на овесените ядки, които покачват килограми

16311
6 грешки при консумация на овесените ядки, които покачват килограми
Снимка: iStock

Овесената каша е един от най-добрите варианти за закуска. Независимо дали я приготвяте в микровълновата печка или избирате креативни рецепти за овесени ядки за една нощ, тази обилна пълнозърнеста зърнена храна може да ви засити и да ви помогне да отслабнете. Но само ако я приготвяте правилно.

Точно така. Колкото и здравословна да е овесената каша, все още има често срещани грешки, които могат да ви накарат да качите килограми. От прекаляване с кленовия сироп до консумирането на обикновена храна, овесената каша може бързо да се превърне от отслабваща закуска в катастрофа с повишаване на кръвната захар и напълняване, което може да я превърне в един от най-лошите навици за закуска за талията ви. Ето какво да избягвате следващия път, когато си приготвите купичка за закуска.

Няколко причини да добавите овесени ядки в менюто си още днес

1. ЯДЕТЕ Я ОБИКНОВЕНА

Сама по себе си овесената каша е сравнително нискокалорична, богата на фибри и протеини. Порция от половин чаша суха овесена каша, приготвена с вода, ви дава 150 калории, 3 грама мазнини, 27 грама въглехидрати, 4 грама фибри, 1 грам захар и 5 грама протеини. Но въпреки че е направена от пълнозърнести овесени ядки, овесената каша е доста тежка на въглехидрати. За да постигнете максимална ситост и да предотвратите рязкото повишаване на кръвната захар, добавете към овесената каша малко повече мазнини, фибри и протеини. Разбъркването на една супена лъжица ядково масло не само я прави кремообразна и вкусна, но и добавя още около 4 грама протеини и 8 грама мазнини. Добавянето на малко семена от чиа и/или бадеми също ще свърши работа.

Лекар разкри защо овесените ядки НЕ трябва да се консумират всеки ден

2. ЯДЕТЕ ПАКЕТИРАНИ ОВЕСЕНИ ЯДКИ С ВКУС

Може да си мислите, че спестявате време, като купувате удобно опаковани овесени ядки, но дори и здравословно звучащите разтворими овесени ядки могат да бъдат пълни с изкуствени съставки и захар. Някои пакети с разтворими овесени ядки съдържат до 14 грама захар и съмнителни съставки като възпалително растително масло и изкуствени оцветители. По-добре е да си купите обикновени овесени ядки без аромати и да добавяте собствени добавки. Освен това така ще спестите пари в дългосрочен план.

3. ДОБАВЯТЕ ТВЪРДЕ МНОГО ЗАХАР

Ако добавите пакетче кафява захар, добавяте още 12 грама захар и 50 калории. Добавянето на кафява захар, кленов сироп или трапезна захар може бързо да увеличи броя на въглехидратите и да повиши кръвната ви захар. Ако желаете сладко в овесената си каша, вместо това изберете пресни плодове и канела. Шепа боровинки или нарязани парченца ябълка ще добавят малко естествена захар с някои важни засищащи фибри, които ще ви държат сити до обяд.

Ако ги приготвяте така, овесените ядки НЕ свалят килограми

4. ДОБАВЯТЕ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ

Въпреки че сме за това да добавяте собствени добавки към овесената каша, вместо да купувате готови продукти, сушените плодове съдържат много допълнителна захар без необходимите фибри на пресните плодове. Ако добавите само четвърт чаша, ще получите цели 29 грама захар и 33 грама въглехидрати. Сравнете това с пресните боровинки, които съдържат само 46 калории и 4 грама захар в цяла чаша. Направете услуга на талията си и следващия път, когато си приготвяте овесена каша, заложете на пресни плодове.

5. НЕ ДОБАВЯТЕ ПРОТЕИНИ

Овесените ядки съдържат протеини, но само около 5 грама. В сравнение с близо 30-те грама въглехидрати, които съдържа, трябва да се уверите, че си набавяте допълнителни протеини, особено сутрин, за да постигнете максимална ситост и да стабилизирате кръвната захар. Разбъркайте лъжица ядково масло, добавете лъжичка протеин на прах, смесете няколко белтъка, докато е гореща (сериозно! Вкусно е!), направете овесени ядки за през нощта с гръцко кисело мляко или извара или съчетайте овесените ядки с няколко резена нетлъст бекон. Така ще потиснете желанието си за сутрешна закуска и ще останете сити до обяд.

Как се ядат овесени ядки – много хора правят тази грешка

6. ДОБАВЯТЕ ПЪЛНОМАСЛЕНО МЛЯКО

Повечето от нас са израснали, пиейки мляко, но това не означава, че този млечен продукт все още заслужава място в диетата ви. Макар че някои от нас все още могат да усвояват животинския продукт, по-голямата част от възрастните имат някаква разновидност на непоносимост към лактоза, която може да причини храносмилателни проблеми, подуване на корема и възпаления, когато продължите да консумирате млечни продукти. Това не е единствената причина, поради която може да искате да се откажете от млякото за сутрешното хранене. Една чаша пълномаслено мляко съдържа 150 калории и 16 грама захар. Намалете калориите и намалете риска от подуване на корема, като изберете заместител на млякото. Средностатистическото бадемово мляко съдържа само 35 калории на порция и 0 грама захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 мита за имунитета, в които трябва да спрете да вярвате

Кога е най-голямото изригване на вулкана Везувий

Коя е най-добрата закуска за отслабване?

Забравете за стреса: какво представляват проблясъците и как помагат в борбата с негативността?

Какво могат да причинят високите триглицериди?

40 прости начина да направите един ужасен ден по-щастлив

Зодиите с най-добро чувство за хумор

Тайната на всички дълголетници: това нещо ще удължи живота ви с 5 години

Кои признаци подсказват, че той не ви харесва?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com