6 неща в дома, които имат срок на годност

3635
6 неща в дома, които имат срок на годност
Снимка: iStock/Guliver

Всеки се е научил да следи отблизо срока на годност на храната, но много от нас забравят, че предметите за бита също имат определен срок на живот. За да не навредите на здравето си, трябва редовно да подменяте някои неща.

1. Възглавници и одеяла

Най-бързият и ефективен начин да почистите стария матрак!

Едно от най-мръсните места в дома и спалнята е матракът. Частиците мъртва кожа, прах, косми, са причина с течение на времето той не сам...

Като правило възглавниците вършат чудесна работа от две до три години, след което започват значително да се деформират и вече не могат да поддържат главата и шията по време на сън. Освен това, в тях се размножават бактерии и прахови акари, така че аксесоарът трябва да се сменя по-честичко.

2. Одеала

Одеялата могат да се използват значително по-дълго от възглавниците – средно 7-10 години. Всичко зависи от грижите, които полагате за тях  и от това как се съхраняват.

3. Матрак

Матракът е добър, когато се използва не повече от 8-10 години. По време на употреба трябва периодично да се почиства и това може да се направи със съвсем обикновена сода. Експертите съветват да нанесете содата върху влажна повърхност, да я оставите да изсъхне и след това да почистите с прахосмукачка. Можете да удължите живота на матрака, като го обръщате няколко пъти в годината, споделят запознати.

Поръсете матрака със СОДА и вижте какво се случва

Матракът е онази част от обзавеждането на дома ни, към която трябва да се подхожда наистина отговорно и сериозно. От ключова необходимо...

4. Почистващи гъби

Обикновените гъби за миене на съдове събират огромни количества бактерии, така че експертите препоръчват да ги сменяте на всеки 7-14 дни. За да ви се налага да правите това по-рядко, можете да използвате пластмасови и силиконови принадлежности за почистване. Те са по-лесни за дезинфекция и имат живот около осем месеца.

5. Дъски за рязане

Те също така съдържат много бактерии. Това важи особено за дъските за рязане на месо, така че е по-добре да ги сменяте веднъж на всеки три години. Освен това, експертите препоръчват да не се използват тези дъски за рязане за други храни, ако вече са били използвани за рязане на месо.

6. Подправки

3 признаца, които подсказват, че трябва да смените матрака още сега

1. Вашият матрак е на 8 или повече години Старият матрак губи комфорта и охлаждащото въздействие с течение на времето. Особено ако не ...

Обикновено подправките трябва да се използват в рамките на две до три години. След този период ароматът им става по-слабо изразен и някои полезни свойства се губят. Качеството на подправките обаче зависи и от начина на съхранение: не се препоръчва подправките да се съхраняват на влажни места и в открити големи контейнери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са напитките, които бавно убиват тялото ни

За какво да използваме мокрите кърпички в ежедневието?

Как се пише: обръщение или обращение?

Една лъжица зехтин дневно намалява риска от деменция

Кафеавтоматът – специалистът в приготвянето на неустоимо кафе

7 знака, че тя е влюбена в теб

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Най-мъдрата японска притча за спомените

Най-силното стихотворение посветено на синовете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com