7 полезни съвета за преодоляване на преяждането

1006
7 полезни съвета за преодоляване на преяждането
Снимка: iStock

Преяждането е често срещано предизвикателство, пред което се изправят много хора и което често е предизвикано от различни фактори, като стрес, емоции или просто от съблазънта на вкусната храна. Ако не се контролира, преяждането може да доведе до увеличаване на теглото, храносмилателни проблеми и редица здравословни проблеми. С помощта на внимателни стратегии и ангажимент за по-здравословни навици обаче преодоляването на преяждането е напълно постижимо.

Ето седем полезни съвета, които ще ви помогнат да ограничите преяждането и да изградите по-балансирани отношения с храната.

Практикувайте съзнателно хранене

По време на хранене развивайте съзнателност, като се съсредоточавате върху сетивното преживяване на храненето. Обърнете внимание на цветовете, текстурите и ароматите на храната. Внимателното хранене ви помага да се наслаждавате на всяка хапка, което намалява вероятността да прекалите с консумацията.

Преяждане: 6 неща, които се случват с тялото ви, когато прекалите с храната

Вслушвайте се в тялото си

Вслушайте се в сигналите на тялото си за глад и ситост. Яжте, когато сте гладни, и спрете, когато се заситите. Избягвайте да използвате външни сигнали, като например да дояждате всичко в чинията си, и вместо това разчитайте на вътрешни сигнали, за да направлявате хранителните си навици.

Останете хидратирани

Понякога тялото може да обърка жаждата с глад. Останете хидратирани през целия ден, като пиете много вода. Преди да посегнете към закуска, помислете дали всъщност не сте жадни, а не гладни.

Създаване на подкрепяща среда

Насърчавайте здравословната среда за хранене, като поддържате лесно достъпни хранителни закуски и свеждате до минимум присъствието на силно преработени и калорични храни. Добре организираната кухня може да допринесе за по-добрия избор на храна.

Идентифицирайте задействащите фактори

Разпознайте емоционалните или ситуационните фактори, които предизвикват преяждане. Независимо дали става въпрос за стрес, скука или конкретни събития, разбирането на тези фактори ви дава възможност да намерите алтернативни механизми за справяне, като например упражнения или техники за релаксация.

Какво да направите, ако сте преяли

Контрол на порциите

Съобразявайте се с размера на порциите и избягвайте да ядете директно от големи контейнери или опаковки. Използвайте по-малки чинии и купи, за да заблудите визуално съзнанието си, че възприемате по-големи порции, като същевременно консумирате по-малко калории.

Позволявайте си понякога да си позволявате снизхождение

Лишаването от любими храни може да доведе до глад и евентуално до преяждане. Позволявайте си умерени лакомства от време на време, като се наслаждавате на преживяването без чувство за вина. Балансираният подход помага да се предотврати чувството на ограничение, което може да допринесе за преяждане.

Възприемането на тези съвети изисква ангажираност и търпение, но ползите от тях надхвърлят предотвратяването на преяждането. Възприемането на внимателен и балансиран подход към храненето подобрява цялостното благосъстояние, като насърчава по-здравословни отношения с храната и поддържа устойчиви, дългосрочни навици. Не забравяйте, че не става въпрос за съвършенство, а за напредък в създаването на положителна и подхранваща връзка с храната, която консумирате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com