7-те най-опасни места вкъщи за проходилото дете, които родителите пропускат

2497
7-те най-опасни места вкъщи за проходилото дете, които родителите пропускат
Снимка: iStock/Guliver

Прохождащото дете има нужда от много свободно място в дома, безопасна среда, възможност без риск да опознава света, да разучава всичко около себе си. Интелектуалното развитие на мъника изисква свобода – на действията, на движенията, възможност да докосва, изпробва предметите от заобикалящата го среда.

Това прави обезопасяването на дома първостепенна грижа за родителите. Докато почти няма семейство, което да не съобрази да обезопаси контактите, щепселите, котлоните, печките, острите ръбове, то извън вниманието на младите родители остават 7 опасни места в жилището, за които никой не се сеща, преди да е станал инцидент. Ето кои са те:

1. Вратите, които могат да се отварят само от едната страна

Представете си следната ситуация. Излизате за минута пред вратата, при което детето бута отворената входна врата и вие се озовавате отвън без ключ и без възможност да се върнете в дома си, където мъничето е само. Ситуацията става още по-опасна, ако в момента готвите и детето се е заключило само в апартамент с включени котлони и нажежени съдове.

Ситуацията съвсем не е въображаема. В подобна инфарктна позиция се оказват десетки родители всеки месец. За да избегнете проблема, сменете бравите или сложете по един резервен ключ в мазето или в гаража, както и във всяка стая от дома. Така, където и да ви заключи детето, ще може бързо да стигнете до него, без да се налага да разбивате врати или да прескачате през балкони.

2. Дългата покривка на масата

Когато мъникът проходи или започне да пълзи, забравете за дългите покривки. Най-добре забравете за покривките изобщо. Вероятността детето да ги дръпне заедно с цялата посуда върху масата и да се нарани, е огромна.

3. Рендетата в кухнята

Повечето родители съобразително крият ножовете и вилиците, но пропускат, че рендето може да е изключително опасно да палавите детски ръчички. В идеалния вариант шкафовете с посудата ще бъдат или заключени, или разположени високо над мивката, за да са недостъпни за детето.

4. Цветята в дома

Децата имат навика да слагат всичко в устата си. Така те изучават света. Внимавайте с избора на растения, които отглеждате в дома си. Някои от тях могат да предизвикат натравяне, алергия и други неприятни симптоми, ако детето ги докосва или поставя в устата си. Дръжте цветята или на високи полици, или под ключ в една от стаите.

5. Шкафове, които считате, че са на високо и че нямат нужда от обезопасяване

Децата изключително бързо успяват да намерят начин да достигнат до шкаф, привлякъл вниманието им, дори същият да е на високо. Столове, табуретки, кош – всичко се превръща в помощник на детето да достигне до целта си. Ако има и най-малка опасност да достъпи висок шкаф, не дръжте в него лекарства, режещи предмети, тежки предмети, или просто заключвайте всички шкафчета независимо колко високо са разположени.

7 неща, които вашите деца ще правят точно като вас

Ето 7 неща, които децата ви научават от вас: 1. Начинът, по който се отнасяте към майка им. Ако се отнасяте към майка им с уважение и...

6. Обувките в коридора

Когато имате прохождащо мъниче, събувайте се извън дома – пред входната врата и съхранявайте обувките в шкаф под ключ. Ще е неприятно да заварите детето оплетено с връзката на маратонките ви или с мръсна обувка в устата. Докато се научи, че обувките не са чисти, най-сигурно е да не ги оставяте в коридора.

7. Решетката на терасата

Ясно е, че решетките са достатъчно тесни, за да не може да премине детето и да падне през терасата, но достатъчно широки ли са, за да изкара главата си от тях, ако е понечило да я вкара? Решетките са едно от най-опасните места и не са единични случаите, в които родители отклещват детето си, режейки решетките. Най-добре ги избягвайте в дома си.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com