7 здравословни храни, които развалят зъбите ни

3074
7 здравословни храни, които развалят зъбите ни
Снимка: iStock/Guliver

Ако мислите, че само бонбоните, които майките са ни забранявали в детството са опасни за зъбите, грешите. Оказва се, че някои полезни храни са много по-опасни за нашите зъби от бонбоните и захарните изделия. 

Ето кои са те.

1. Прясно изцеден портокалов сок

Чаша портокалов сок сутрин - има ли нещо по-здравословно от това? За фигурата - може би няма, но за зъбите - това е пълен кошмар.

Плодовите киселини, които се съдържат в изобилие в цитрусови плодове, буквално отмиват защитния слой от емайла на зъбите. Според зъболекарите има само един изход - изплакнете устата си, веднага след консумацията на сока.

В случая е важно да го направите незабавно, тъй като аскорбиновата киселина се активира за по-малко от 10 минути. Но в никакъв случай не трябва да миете зъбите със четка и паста - това ще навреди на емайла. Ако все пак не можете да изплакнете устата си, добре е да знаете, че пиенето на сок със сламка ще намали вероятността от кариес с 80% .

2. Семена от чиа

Тази суперхрана има много предимства - съдържа сложни въглехидрати и протеини, необходимите омега киселини, калций, фибри и т.н. Но малките семена на чията попадат в междузъбните пространства, залепват за венците и допринасят за растежа на бактериите. Докато се приберете от ресторанта, бактериите в устната ви кухина ще са се увеличили многократно. В случая е задължително при измиването на зъбите да използвате иригатор или зъбен конец. Същото се отнася и за малки семенца на кивито и ягодите.

3. Хляб с ядки и семена

Да, това е точно този хляб, който диетолозите ни съветват да ядем, за да накараме стомаха си да работи и да прочистим червата си. 

За стомашно-чревния тракт той наистина може да е панацея, но за зъбите - не. Семенцата, съдържащи се в него, нанасят щети на емайла. Консумацията им не се препоръчва най-вече на пациенти с фасети.

4. Сушени плодове

Консумацията на сушени плодове се свърза с няколко риска.

Първо, сушените плодове, особено сушените кайсии и сини сливи, често се обработват със серен диоксид и сода каустик, за да им придадат красив цвят и блясък. В никакъв случай тези вещества не са полезни за блясъка на зъбите. 

Второ, изсушените плодове концентрират повече захар - това също влияе отрицателно върху емайла и служи като среда за размножаване на бактерии. 

Все пак не забравяйте, че редовното миене на зъбите ще ви помогне да намалите вредата, която храната нанася върху тях.

5. Червени боровинки, малини и други червени плодове

Нека не подценяваме големия принос на тези плодове за здравето ни. Но все пак да не забравяме, че те съдържат аскорбинова киселина. Това вещество не само подсилва имунитета, но и води до изтъняване на емайла. 

6. Сух хляб

Глутенът и маята не са толкова вредни за зъбите, колкото чипсът и сухият хляб. Гризането им може да доведе до появата на пукнатини в зъбите и натрупване на плака. Препоръчително е преди консумация на сух хляб да го накиснете предварително.

7. Домати

Доматите съдържат веществото ликопен, което е с мощен противотуморен ефект. Но все пак не е за подценяване високата му киселинност и оцветяващите пигменти е него, които са заплаха за здравето и белотата на зъбите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com