8 добри причини, заради които не трябва да прекалявате с яденето

980
8 добри причини, заради които не трябва да прекалявате с яденето
Снимка: iStock

Киселините и болките в корема далеч не са единствените неприятни последици от системното преяждане. Избягвайте преяждането, за да не се натъкнете на последствията, които ще разгледаме по-долу.

1. Наддаване на тегло и затлъстяване

Средно две трети от хората с преяждане са с наднормено тегло или затлъстяване. Излишните килограми носят своите здравословни проблеми, включително повишен риск от развитие на други заболявания като артрит, диабет и рак.

2. Тежест след хранене

При редовно преяждане стените на стомаха постепенно се разтягат и съответно обемът на бъдещите порции ще се увеличи. Човек започва да консумира все повече и повече протеини, мазнини и въглехидрати, значително надвишаващи нормата. Стомашно-чревният тракт трудно усвоява такива обеми и това води до нарушена моторика, задържане на храна, подуване и тежест.

След преяждане: ето как най-бързо да облекчим стомаха!

3. Развитие на хранително разстройство

Преяждането причинява хранително разстройство (ЕД). Всяка година това заболяване става все по-належащ проблем. Строгите диетични ограничения най-често водят до сривове в диетата и след продължително гладуване човек яде много повече от необходимото. Той не може да спре да яде, след което се чувства като „слабак“. И поради това преяждане хората понякога сами провокират повръщане, така че храната, която ядат, няма време да се смила и да се съхранява като мазнина. Тук последствията ще засегнат не само стомашно-чревния тракт: солната киселина, навлизаща в устната кухина, корозира стените й и постепенно разрушава зъбния емайл, на лигавицата се появяват язви.

4. Липса на ситост

На мозъка са му необходими около 20 минути, за да каже на тялото, че сте сити. Ако ядете набързо, този механизъм просто няма да има време да заработи. Съответно в тялото ще постъпи прекомерно количество калории и чувството за ситост няма да дойде.

Какво да направите, ако сте преяли

5. Депресия

Много хора, които преяждат, го правят, за да се почувстват по-добре или да подобрят настроението си. Но доста често храненето под стрес и настроението прерастват в преяждане. Това от своя страна ги принуждава да консумират висококалорични храни отново и отново, създавайки порочен кръг.

6. Сърдечни заболявания

Яденето на излишни мазни и сладки храни е двоен удар за сърцето. Когато сте с наднормено тегло, рискът от сърдечни заболявания се увеличава. Според учените е по-вероятно човек да има високо кръвно налягане, повишен холестерол и триглицериди. Има по-голяма вероятност да получите инфаркт.

7. Постоянна умора

Тялото изразходва значително повече енергия за смилане на големи порции. И ако това също е предимно въглехидратна храна, тогава има рязък скок на глюкозата, след което се чувствате летаргични и уморени. Редовното пренасищане отнема силите ви и дори след почивка енергията ви не се възстановява.

8. Диабет тип 2

Ако човек наддава на тегло от ядене на големи порции, той също повишава риска от развитие на диабет тип 2. Това е така, защото преяждането е модел, който може да включва неконтролирано хранене за около два часа. Ако това се случва редовно, метаболизмът на глюкозата може да бъде нарушен и може да възникне инсулинова резистентност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com