8 храни, които причиняват подуване на корема

15649
8 храни, които причиняват подуване на корема
Снимка: iStock/Guliver

Всеки човек поне веднъж в живота си е изпитвал чувство на подуване. То води до дискомфорт, газове и дори болка. Нещо повече – подуването може да повлияе и на емоционалното ви състояние като предизвика чувство на неудобство и срам.

Подуването идва, когато храната се застои повече от необходимото в храносмилателната система. И докато много хора си мислят, че то се предизвиква само от вредни и мазни храни, то има някои напълно здравословни и добре познати на всеки продукти, които също могат да предизвикат подуване. Ето кои са те:

С тази лесна домашна рецепта ще забравите болките в стомаха!

Много млади мъже казват, че тъщата не им мисли нищо хубаво. Е, явно не са срещали моята. Трябваше да се задомя, за да науча изключителн...

Боб и бобови растения

Варивата като боб и леща често се обявяват като виновници за подуването на корема. Причината, поради която тези зеленчуци могат да ни накарат да се чувстваме неудобно, е, че въпреки че са пълни с протеини, те съдържат захар, наречена олигозахарид, която тялото ни не може да смила, докато не пристигне в дебелото черво. Там той се разгражда от бактерии, които често причиняват образуването на газове и подуване на корема.

ТОЗИ КОКТЕЙЛ ПРЕЧИСТВА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Броколи

Опитайте да ядете по-малко от този зеленчук, ако вече се чувствате подути. Броколите съдържат захар, наречена рафиноза, която тялото ви не усвоява напълно. Добрата новина е, че има начин да помогнете на стомаха си и в същото време да се наслаждавате на полезните свойства на броколите. Учени са открили, че добавянето на няколко капки лимонов сок към храни, съдържащи рафиноза, ускорява процеса на разграждане и намалява подуването, предизвикано от него.

Три заблуди в борбата срещу коремчето

Живеем във време, което изобилства от информация за здравословно хранене, фитнес и как да постигнем идеалната фигура. Това не е гаранци...

Грах

Грахът е чудесно, вкусно и полезно допълнение към вашата салата или паста карбонара, но стомахът ви не може да каже същото. Това е така, защото подобно на фасула, това бобово растение не се усвоява напълно, а застояването му предизвиква подуване на стомаха.

Карфиол

Карфиолът е страхотен заместител на въглехидратите - харесваме го като кора за пица, ориз и дори под формата на ньоки. Подобно на броколите, карфиолът е член на семейство Кръстоцветни и също не може лесно да бъде обработен. Добрата новина е, че когато готвите зеленчуци, те незабавно стават по-лесни за храносмилателната система, тъй като готвенето на зеленчука омекотява фибрите и свива порцията. Тук също важи и правилото с лимоновия сок. Просто добавете 2-3 капки към порцията си карфиол, за да улесните стомаха си.

8 храни, които причиняват подуване на корема (част 2)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com