8 предмета у дома, които ни карат да чувстваме постоянна умора

6215
8 предмета у дома, които ни карат да чувстваме постоянна умора
Снимка: iStock/Guliver

Домът е мястото, където искаме да се отпуснем и да презаредим силите си след изморителния работен ден. За целта правим всичко възможно, за да създадем уют и комфорт около нас: купуваме скъпи уреди, качествени спални принадлежности и други приятни за окото вещи. Но понякога нашият дом се превръща в мястото, което сякаш изсмуква енергията ни. Ето кои са виновниците за това.

1. Килими

Килимът на пода може да е една от причините за вашата умора. В него се натрупват прах, мръсотия, спори на плесени и косми от домашните любимци и всичко това оказва пагубен ефект върху здравето. Освен това с течение на времето лепилата и оцветителите в некачествените килими започват да отделят летливи органични съединения, които могат да предизвикат алергии, главоболие и други оплаквания.

2. Стари снимки

Например снимки, които ви напомнят за бившия ви, също могат да повлияят негативно на вашето физическо и емоционално благосъстояние. Ако постоянно се натъкнете на предмети от миналото в дома си, тогава неизбежно ще изживеете отново болезнени преживявания и в резултат на това се чувствате изтощени. Опитайте се да изхвърлите или поне да се скриете от погледа си всичко, което ви разстройва.

3. Лилави стени

Правилно подбраните цветове ще ви заредят с енергия и ще подобрят настроението ви. Например, лилавото действа дразнещо, стимулира активната работа на мозъка и това затруднява заспиването. За спалнята е по-добре да изберете синьо: помага да се отпуснете, а също така понижава кръвното налягане и забавя сърдечния ритъм.

4. Безпорядък

Разбира се, след натоварения ден последното нещо, което искате да направите след като се приберете вкъщи, е да започнете дан чистите. Но хаосът у дома ще ви накара да се почувствате още по-уморени. Според едно проучване бъркотията и дезорганизираното пространство намаляват способността на мозъка да функционира.

5. Ниска температура на въздуха

Уморявате се лесно? Ето защо и как да си помогнете

Според проучване, около една трета от здравите хора твърдят, че често се чувстват уморени и недоспали. Умората е общ симптом за някои с...

Ниската температура на въздуха у дома също може да ви накарат да се чувствате уморени. Оптималната температура за здрав сън е 15–20°C. 

6. Смартфон

Мобилните телефони се превърнаха в неразделна част от живота ни и винаги са с нас. Въпреки това е добре през нощта да са далече от спалнята ви. Използването на мобилни устройства час преди лягане води до неспокоен сън, което ви кара да се чувствате изтощени на следващия ден.

7. Плътни завеси

Вероятно ще останете изненадани от твърдението, че пълноценният сън зависи от наличието на дневна светлина. В случая решението е през деня да не възпрепятствате по никакъв начин навлизането на слънчева светлина в спалнята ви. Може да спуснете завесите привечер.

8 признака, че в дома ви се крие опасност

Може би смятате, че домът ви е едно от най-безопасните за вас места, но понякога може да се окаже, че това не е така. Дори постоянно да...

8. Омекотител за тъкани

Химическите омекотители предпазват дрехите ви, но ги покриват с тънък слой токсични вещества, които могат да доведат до кожни обриви, редовно главоболие и проблеми с дишането. Когато купувате омекотител, обърнете внимание на съставките и избягвайте компоненти като дистеарилдимониев хлорид, катионни повърхностноактивни вещества, както и „биоразградими омекотители“. По възможност е по-добре да използвате екологични препарати за пране с естествени съставки.

9. Счупена техника

Счупен миксер, непрекъснато капещ кран в кухнята или залепени бутони на дистанционното управление на телевизора, са онези малки детайли, които изглежда не са толкова критични, но са в състоянието да ви изнервят.

Всеки път, когато ви се наложи да ги използвате, се дразните и по този начин от уютно гнездо домът ви се превръща в постоянен източник на негативизъм. Поставете си строги времеви ограничения: например, ако в рамките на един месец не отстраните незначителната повреда, просто изхвърлете повредения уред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com