9 причини защо българите продължават да емигрират

13378
9 причини защо българите продължават да емигрират
Снимка: iStock

Отворените пазари, свободното движение на хора, стоки и капитали доведоха до стотици хиляди емигранти. Точният брой на напусналите родината българи не е известен. По данни на българското външно министерство от 2020 г. около 2 милиона българи са емигрирали в чужбина, а според социалното министерство те са 1,3 млн. България се топи.

Демографският срив е факт – висока смъртност, ниска раждаемост и емиграция, за която продължава да има обективни причини. Въпреки чуждестранните инвестиции на родния пазар, навлизането на чужди фирми, предлагащи европейско заплащане и условия на труда, много българи предпочитат да завършат образованието си в чужбина и да останат там или се превръщат в емигранти скоро след дипломирането си в България.  Причините за това явление са комплексни, нека видим част от тях, които най-ясно отговарят на въпроса защо българите емигрират.

Американско издание: Повече българи се връщат в Родината, отколкото я напускат

В България миграцията вече е с обратен знак и за първи път от десетилетия тя е положителна. През 2020 година в страната са се завърнали...

Защо българите емигрират и днес?

1. Сред основните причини, поради които наблюдаваме засилена емиграция и днес, са по-високото заплащане на труда и по-голямата възможност за реализация навън. В България цената на труда на час е една от най-ниските, а заплащането често е такова, че генерираме работещи бедни. За сметка на това цените ни не са по-ниски от тези на Запад. Това тласка младите да потърсят по-добра реализация и по-високо заплащане извън страната и обяснява защо българите емигрират.

2. Липсата на работни места е друга причина, отговаряща на въпроса защо българите емигрират. Всъщност работни места има, но за определени специалисти или от работодатели, които предлагат заплата, непозволяваща на младите семейства да създадат дом и да отгледат спокойно децата си. В търсене на по-добър живот те поемат далеч от Родината.

3. Българите емигрират и за да издържат семействата си. Далеч не са рядкост случаите, в които бащата емигрира и работи извън страната, за да може да си позволи да издържа жената и децата си, останали тук.

4. В обширен доклад Световната банка сочи и друга причина, разкриваща защо българите емигрират, а именно – използването на властта като средство за задоволяване на лични интереси и облага, т.нар. шуробаджинащина, която е характерна за страната ни,  обсебването на държавата от елити и частни интереси тласкат млади, образовани българи с висока квалификация да поемат на Запад.

Веселият план за завръщане на емигрантите

Когато 30 години след голямото преселение на народите държавата реши да връща емигранти, сериозността на намерението изглежда твърде за...

5. Друга причина, която сочи защо българите емигрират, е свързана с уредеността на битието и делника. По-добра грижа за децата, по-добро образование, по-спокоен финансов живот са сред причините, тласкащи младите да бягат от страната.

6. Самите млади хора, които са избрали емиграцията, често споделят, че непонасят липсата на контрол и законност в държавата, корупцията и фактът, че често работодателите им владеят сферата, в която работят, по-малко от тях, а се месят грубо в работата им. Това създава несигурност в живота и на работното място и специалистите предпочитат да намерят фирма, в която ценят и уважават труда и знанията им извън България.

7. Търсене на по-добър стандарт на живот е друга основна причина, сочеща защо българите емигрират. И тук не говорим само за по-добро заплащане, а за сигурност, чистота, поддържане на градовете, образование, култура, здравеопазване и т.н.

8. Личните причини също са фактор. Хора, които не са добре приети в обществото тук, поради лични особености, сексуална ориентация, етнос и т.н, емигрират в търсене на място, което да усетят като свое и да живеят в хармония с другите.

9. Влиянието на семейството също често може да отговори на въпроса защо българите емигрират. Натякването, че съучениците са се уредили в държава Х, а лицето стои бе работа в родината си, е накарало не един и двама да стегнат куфарите и потърсят спокойствието и щастието другаде.

Източна Европа може да остарее, преди да забогатее

Развиващите се страни в Европа може да остареят, преди да забогатеят. Отрицателната раждаемост и голямата емиграция предполагат, че хор...

Защо емиграцията е опасна за България?

В тези мащаби емиграцията е не само неприятна, но и опасна за България. Според прогнозите и експертите, ако емиграцията, раждаемостта и смъртността се запазят в тези нива и нищо не се промени към добро, до 2050 населението в трудоспособна възраст ще спадне с 40% и България ще заеме първо място по този показател в световен мащаб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com