9 трика за почистване със сол

8682
9 трика за почистване със сол
Снимка: iStock

Едва ли има кухня в съвременния свят без сол. Тази бяла подправка се използва в почти всяко ястие, но има и много други приложения, за които може би не знаете. Ето 9 идеи за почистване с готварска сол:

1. СЧУПЕНИ ЯЙЦА
Сигурно ви се е случвало да счупите яйце на пода. Почистването му изисква много кухненска хартия, но ето един полезен трик. Разпръснете малко сол на счупеното яйце и оставете да абсорбира за няколко минути. Едва тогава вземете малко кухненска хартия и почистете.

Лекар: Това са 3-те най-безвредни заместителя на солта

Повечето храни, които консумираме, съдържат сол. Ако изядем само един бургер с наденица и сирене, ще си набавим почти двойно количество...

2. ЮТИЯ
Понякога ютията ви залепва върху дрехите и върху нея остават неприятни следи. Загрейте я на максимална температура за няколко минути. Докато загрява, сложете вестник или восъчна хартия и изсипете малко сол отгоре. После движете ютията в кръг над солта - солта ще “захване” остатъка от петното и ще го залепи на хартията. 

3. РАЗЛЯТО ВИНО ВЪРХУ КИЛИМА
Изсипвате вино на килима? Независимо дали е червено или бяло, може лесно да го почистите, като изсипете малко сода за хляб и покриете със сол. Оставете солта да абсорбира колкото може повече от течността. Когато повърхността изсъхне, почистете солта и содата.

4. ПЕТНА ОТ ЧЕРВИЛО НА СТЪКЛЕНИ ЧАШИ
Сигурно понякога върху стъклените чаши оставят следи от червило. Ако петното е упорито, няма да се изчисти в съдомиялната. В такъв случай търкайте с малко сода и ще видите колко бързо изчезва.

5. ДЪРВЕНИ ДЪСКИ
Дъската за рязане е източник на бактерии и болести, ако не се почиства както трябва. Потъркайте с половин лимон дъската, изсипете малко сол и изчакайте 10-15 минути, после отново потъркайте с лимона. Ако лимонът изсъхне, изстискайте го и продължете с чистенето.

4 неподозирани приложения на солта

Когато споменем солта, веднага си представяме приложението ѝ при готвенето. Никой не може да си представи да яде ястие, което не е добр...

6. ТИГАНИ И ТЕНДЖЕРИ
Изгаряли ли сте храна, която залепва върху съдовете за готвене? Най-лесният начин за почистване е като изсипите малко сол и добавите вода. Изчакайте 10 минути и почистете с вода. Същият метод помага и при загоряла мазнина във фурната.

7. КУХНЕНСКИ ГЪБИ
Почистихте тигана, но какво остана по гъбата? Сложете в дълбок съд 2 чаши вода и четвърт чаша сол, сложете гъбата и оставете цяла нощ. Когато я извадите на сутринта, ще бъде като нова. Препоръчва се да го правите веднъж седмично.

8. КЕРАМИЧНИ ПЛОЧКИ
Понякога стандартните препарати за почистване не са достатъчни да изчистят ефективно керамичните плочки. Ако искате по-дълбоко почистване на банята, смесете 1 чаша терпентин и 1 чаша сол /използвайте предпазни ръкавици и отворете прозорците, за да не дишате терпентиновите изпарения/. Приложете пастата с гъба и търкайте. След минути ще видите как упоритите петна изчезват. 

9. ОТПУШВА КАНАЛИ
За да отпушите канала в банята, най-напред отстранете космите, смесете четвърт сода за хляб и четвърт чаша сол. Изсипете сместа директно в канала и изсипете чаша оцет. От съединението ще се появи пяна, която ще освободи канала за 15 минути. После изсипете гореща вода и почистете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com