"Афганистанската Мона Лиза" влиза в затвора

6543
"Афганистанската Мона Лиза" влиза в затвора

Помните ли зеления, пронизващ поглед на афганистанското момиче от корицата на National Geographic, чиито портрет преди години стана известен като „афганистанската Мона Лиза“?

Съд в Пакистан осъди Шарбат Гула, както е нейното рождено име, на 15 дни затвор и глоба от 110 000 рупии (около 1000 долара) и депортация след излежаване на присъдата, съобщи Express Tribune, цитиран от БГНЕС.

Затворници се жалват, карали ги да гледат телевизия, вместо да са на лекции

Двама лишени от свобода мъже са подали оплакване до Комисията за защита от дискриминация за това, че в затвора са принудени да гледат т...

Причината за присъдата на станалата световно известна афганистанка е нейното самопризнание, че е използвала фалшиви документи за самоличност. Гула е била задържана на 26 октомври в Пешавар, където живее от 2014 г.

През последните месеци пакистанските власти активизираха принудителното извеждане от страната на афганистански бежанци, които нямат официален статут или ползват подправени пакистански лични документи.

Посланикът на Афганистан в Исламабад приветства решението на съда и посочи, че така съвсем скоро Гула вече няма да води трудния живот на бежанка и ще се завърне у дома.

Съдбата на Шарбат Гула не е никак лесна. Тя е родена през година 1972 година в пущунско племе в Афганистан. Пущуните са войствено племе, затова през 80-те години, след като нападат селото й, тя остава без родители. Заедно с няколко оцелели роднини момичето се премества в бежанския лагер Насир Баг близо до границата с Пакистан.

Българка е пътешественик на годината за National Geographic

Габровката Надежда Савова е обявена от National Geographic в САЩ за Пътешественик на годината. Българката в момента учи в пристънски...

Именно там я забелязва фотографът Стив Маккъри, когато тя е невръстно момиче. Снимката на младата афганистанка, която я прави известна, се появява на корицата на списанието през юни 1985 година.

Седемнадесет години по-късно, той посещава отново бежанския лагер "Назир Багх" в Пакистан, където се надява пак да срещне своята героиня, но не я открива. Фотограафът не се отказва и след два месеца успява да издири Гула. Едва тогава самата тя разбира, че завладяващият й зелен поглед е омагьсал милиони хора по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com