Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: Кафето може да е бомба със закъснител за организма

27 декември 2020, 15:17 часа

Кафето укрепва имунната система и защитава от редица болести, но добилите през последните години популярност добавки премахват благотворното му влияние, пише БГНЕС, позовавайки се на анализ на „Сабах”. Добавяйки към кафето сухо мляко, сметана, ванилия, орехи или карамел, вие го превръщате в „захарна бомба”, предупреждава диетологът Гьозденур Чавуш Ука. Те способстват отлагането на мазнини в организма и може да се сблъскаме с такива проблеми като затлъстяване, инсулинова резистентност, омазняване на черния дроб и повишен холестерин.

Първото място сред вредните добавки към кафето държи сухото мляко, споделя експертът. Съдържащият се в него меламин предизвиква омазняване на черния дроб. При жените сухото мляко се отразява на кръвообращението и „помага” да се образува целулит. Сметаната, съдържаща наситени мазнини, също предизвиква омазняване на черния дроб и локални мастни натрупвания и се отразява на нивото на холестерина и триглицеридите. Гьозденур Чавуш Ука напомня, че популярното в последно време кафе с добавки като ванилия, карамел и орех съдържа много захар. Всичко това е изключително вредно за организма. Допълнителното съдържание на захар способства отлагането на мазнини, повишава нивото на глюкозата в кръвта и „проправя” път на диабета. Успоредно с това предизвиква стомашни проблеми като рефлукс и гастрит.

Ако добавим много захар в кафето, приемаме излишни калории. В резултат на това може да усетим кратковременна ситост, но много скоро ще огладнеем. Излишната захар и калориите са причина за мастните натрупвания в организма и увеличаването на теглото. В резултат на това рискуваме да си докараме затлъстяване, инсулинова резистентност, омазняване на черния дроб и повишен холестерин. За горещите дни през лятото се препоръчва студено лате или филтрирано кафе с мляко, казва диетологът. Калориите при него са в минимално количество, а освен това изборът е подходящ от гледна точка на нивото на глюкоза в кръвта. Черното кафе без захар не съдържа калории, а освен това такава напитка помага за ускоряването на метаболизма, разказва експертът. Това е важен фактор, който помага за изгарянето на мазнини, особено при хора с наднормено тегло.

В последно време се появи мода към кафето да се добавя масло. Кравето масло носи рискове за здравето на сърцето. Но лъжичка кокосово масло, добавена към черното кафе преди спортни занимания може да увеличи резултатите от тренировката.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес