Анализ: Кафето може да е бомба със закъснител за организма

49675
Анализ: Кафето може да е бомба със закъснител за организма
Снимка: iStock/Guliver

Кафето укрепва имунната система и защитава от редица болести, но добилите през последните години популярност добавки премахват благотворното му влияние, пише БГНЕС, позовавайки се на анализ на „Сабах”. Добавяйки към кафето сухо мляко, сметана, ванилия, орехи или карамел, вие го превръщате в „захарна бомба”, предупреждава диетологът Гьозденур Чавуш Ука. Те способстват отлагането на мазнини в организма и може да се сблъскаме с такива проблеми като затлъстяване, инсулинова резистентност, омазняване на черния дроб и повишен холестерин.

Първото място сред вредните добавки към кафето държи сухото мляко, споделя експертът. Съдържащият се в него меламин предизвиква омазняване на черния дроб. При жените сухото мляко се отразява на кръвообращението и „помага” да се образува целулит. Сметаната, съдържаща наситени мазнини, също предизвиква омазняване на черния дроб и локални мастни натрупвания и се отразява на нивото на холестерина и триглицеридите. Гьозденур Чавуш Ука напомня, че популярното в последно време кафе с добавки като ванилия, карамел и орех съдържа много захар. Всичко това е изключително вредно за организма. Допълнителното съдържание на захар способства отлагането на мазнини, повишава нивото на глюкозата в кръвта и „проправя” път на диабета. Успоредно с това предизвиква стомашни проблеми като рефлукс и гастрит.

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете кафе всеки ден

Американски учени от университета в Илинойс откриха, че кофеинът може да компенсира негативните последици вследствие неправилно хранене...

Ако добавим много захар в кафето, приемаме излишни калории. В резултат на това може да усетим кратковременна ситост, но много скоро ще огладнеем. Излишната захар и калориите са причина за мастните натрупвания в организма и увеличаването на теглото. В резултат на това рискуваме да си докараме затлъстяване, инсулинова резистентност, омазняване на черния дроб и повишен холестерин. За горещите дни през лятото се препоръчва студено лате или филтрирано кафе с мляко, казва диетологът. Калориите при него са в минимално количество, а освен това изборът е подходящ от гледна точка на нивото на глюкоза в кръвта. Черното кафе без захар не съдържа калории, а освен това такава напитка помага за ускоряването на метаболизма, разказва експертът. Това е важен фактор, който помага за изгарянето на мазнини, особено при хора с наднормено тегло.

В последно време се появи мода към кафето да се добавя масло. Кравето масло носи рискове за здравето на сърцето. Но лъжичка кокосово масло, добавена към черното кафе преди спортни занимания може да увеличи резултатите от тренировката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно