Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

11 май 2024, 12:43 часа

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила, който може да е бил оброчен дар (оброците са традиционни свещени места в централната част на Балканския полуостров) или част от култ практика.

Шлемът е открит в каменна конструкция в надгробна могила на археологическия обект Гомиле. Датира някъде между края на шести век пр.н.е. и началото на четвърти век пр.н.е., казва Хрвойе Потребица, професор по археология в университета в Загреб, който ръководи разкопките, в имейл до Live Science .

Мястото Гомиле има множество гробни могили и се намира на полуостров Пелешац, близо до Адриатическо море. „Всяка могила съдържа множество гробове и всеки гроб съдържа и множество погребения“, казва Потребица.

Още: Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Според древногръцките записки, народ, който гърците наричат илирийци, процъфтява в региона около времето, когато е направен шлемът. Илирийците били разделени между различни племена и кралства и постепенно били завладени от римляните в поредица от войни, които се случили между 229 и 168 г. пр.н.е., пише Live Science.

Шлемът може да видите: тук

За какво е бил предназначен шлемът?

Въпреки че новооткритият шлем не е бил консервиран, той „изглежда е в перфектно състояние“, казва Потребица. Каменната структура, която държи шлема, е отделна от всички гробове в могилата, което предполага, че е предназначена като оброчен дар „на починали предци или част от някаква култ практика, свързана с цялата могила, а не с конкретен индивид или гроб", пояснява Потребица.

Ако новооткритият шлем е бил използван в битка, той може да е имал психологически ефект върху врага, казва Домагой Перкич, директор на Археологическия музей, който е част от музеите на Дубровник, и изследовател, работещ по разкопките. „Просто се опитайте да си представите войн с лъскав шлем на главата, на слънце, в навечерието на битка... само този момент предизвиква страхопочитание у врага.“

Още: Находка: Турист откри древен асирийски печат в Северен Израел

През 2020 г. археолозите откриват друг шлем в каменна конструкция в близката гробна могила, казва Потребица. Подобно на новооткрития шлем, той вероятно не е бил предназначен за нито един човек или гроб.

*Заглавната снимка е илюстративна!

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес