Безопасни ли са семките на динята за консумация?

2021
Безопасни ли са семките на динята за консумация?
Снимка: БГНЕС

Динята е любимо лятно лакомство със своята сочна и освежаваща месеста част. Но какво да кажем за малките, черни семки, разпръснати по целия плод? Безопасни ли са семките на динята за консумация или трябва да се избягват?

Краткият отговор е: да, семките на динята са безопасни за консумация. Всъщност те са не само безопасни, но и доста хранителни. Семките на динята са добър източник на протеини, здравословни мазнини, фибри и основни хранителни вещества като магнезий, цинк и желязо. Въпреки това има няколко неща, които трябва да вземете предвид, преди да похапнете тези семки.

Първо, семките на динята имат твърда външна обвивка, която може да бъде трудна за храносмилане. За да получите пълен достъп до хранителните им предимства, се препоръчва семките да бъдат покълнали или изпечени. Покълването включва накисване на семките във вода, за да се омекоти външната обвивка и да се активират ензимите, които подпомагат храносмилането. Печенето, от друга страна, може да добави хрупкава текстура и да подобри вкуса. И двата метода правят семките по-вкусни и смилаеми.

Какво ще се случи със сърцето ви, ако всеки ден ядете диня

Второ, въпреки че семките от диня като цяло са безопасни за консумация, умереността е от ключово значение. Подобно на много други храни, прекомерната им консумация може да доведе до неблагоприятни последици. Семките от диня са калорични поради съдържанието си на здравословни мазнини, така че прекомерната им консумация може да допринесе за нежелано увеличаване на теглото. Освен това някои хора могат да имат алергии към семките или да изпитват храносмилателен дискомфорт, така че е разумно да се вслушвате в тялото си и да ги въвеждате постепенно в диетата си.

Съществуват и сортове дини без семки, които са селектирани така, че да имат малки, меки и годни за консумация бели семки или изобщо да нямат такива. Тези безсеменни сортове са особено популярни заради удобството си, тъй като премахват необходимостта от работа със семки.

Семките на динята са безопасни за консумация и могат да бъдат хранителна добавка към вашата диета. Важно е обаче да ги приготвяте правилно чрез покълване или печене, за да подобрите усвояемостта им. Както при всяка храна, умереността е от ключово значение, особено поради съдържанието им на калории и мазнини. Ако предпочитате вариант без семки, можете да се спрете на сортове диня без семки. Така че следващия път, когато се наслаждавате на сочно парче диня, не се страхувайте да приемете семките - те могат да бъдат полезна и вкусна част от преживяването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com