Билки с болкоуспокояващи свойства

10246
Билки с болкоуспокояващи свойства
Снимка: iStock/Guliver

Много наранявания или заболявания причиняват болка или възпаление, което засяга главата, гърба и врата или директно влошава качеството на живот. За този тип дискомфорт съществуват естествени алтернативи, които, макар и да не заменят посещението на лекар, могат да бъдат полезни за намиране на облекчение благодарение на техните аналгетични ефекти. Тук ги представяме:

1. Карамфил

Карамфилът е богат на евгенол, така че неговото етерично масло може да се използва като локално средство за облекчаване на болката. Това обикновено се използва за лечение на зъбобол, но може да се прилага и върху кожата за облекчаване на мускулни болки.

2. Евкалипт

Мехлемът и етеричното масло от евкалипт биха служили като локални аналгетици, тъй като те са богати на цинеол - съединение, което би облекчило болката чрез намаляване на реакцията на нервите в областта, където се прилага

3. Лавандула

Стресът и безпокойството биха влошили възприятието за хронична болка и биха причинили напрежение, но етеричното масло от лавандула, обикновено използвано в ароматерапията или масажа, би помогнало за облекчаване на стреса чрез намаляване на интензивността на болката. Много изследвания предполагат, че това се дължи на съединениe наречено R-линалоол, което му придава характерния аромат.

4. Бяла върба

Екстрактът и настойката от бяла върба биха били ефективни за лечение на болки в гърба и шията. Това се дължи на факта, че тази билка е богата на салицин - вещество с болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства, което различните изследвания наподобяват тези на аспирина.

5. Джинджифил

Екстрактът от джинджифил е богат на противовъзпалителни вещества, които биха помогнали за облекчаване на мускулните и ставни болки. Някои проучвания дори посочват, че той би бил толкова ефективен, колкото нестероидните противовъзпалителни лекарства, но без техните странични ефекти. Можете също така да се възползвате от него в напитки или в любимите си ястия.

В допълнение към билките, можете да се възползвате от някои храни за облекчаване на болката. Например, зехтинът съдържа олеокантал, ензим с противовъзпалителни свойства, подобни на тези на ибупрофен. Въпреки че не би било полезно за облекчаване на главоболие, честото му консумиране би помогнало да се контролира хроничната болка, като артрит или да се намали възпалението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com