"Божествена комедия" била расистка, ислямофобска и антисемитска

15245
"Божествена комедия" била расистка, ислямофобска и антисемитска

„Божествена комедия” на Данте Алигиери трябва да бъде изтеглена от програмата по литература в италианските училища, защото в нея се съдържат много антисемитски, ислямофобски, хомофобски и расистки изказвания, пише Новинар.

До този извод са дошли изследователи и специалисти от организация Gherush92, която се смята за един от консултантите на Икономическия и социален съвет на ООН и осъществява на Апенините проекти по развитие на образованието, защита на човешките права, съобщи РИА „Новости”.

Искаме „Божествена комедия” да бъде махната от учебните програми или, като минимум, към текстовете да бъдат дадени необходимите коментари и разяснения, казва Валентина Серени, президент на организацията.

По думите й вниманието на специалистите е привлечено от XXXIV, XXIII, XXVIII, XIV песни от поемата на Данте, която се смята за стълб в италианската литература.

Ние не искаме да бъде въведена цензура, но бихме желали да бъде признато, че в „Божествена комедия” има расистки, ислямофобски и антисемитски изрази, коментира президентът на Gherush92.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com