Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черен, бял или червен - кой пипер е по-здравословен

02 април 2024, 19:11 часа

Подправките и билките не само ще направят ястието по-вкусно, но и ще бъдат полезни за вашето здраве.

Днес пиперът присъства в кухнята на почти всяка домакиня. Трудно е да се повярва, че преди няколко века тази подправка се е смятала за истинско бижу, знак за богатство. Пиперът използвал се е за плащане на данъци. Подправката дори се давала като зестра.

Освен най-популярния черен пипер има още бял и розов пипер.

 

Черен и бял

Черният пипер е толкова популярен заради своята универсалност. Идеален е за риба, супи, месо, зеленчуци, предястия и дори десерти. Черният пипер има пикантен вкус и приятна миризма.

Черните и белите чушки са по същество плодовете на едно и също растение – малабарски плод. Това растение принадлежи към лозите и достига до 15 метра височина.

Любимият на всички зърна черен пипер се получава от зелени и неузрели плодове, които почерняват при изсушаване. А белият се приготвя от узрели плодове, от които е отстранена пулпата. Белият пипер има по-мек вкус и по-наситена миризма.

Характерният вкус на белия и черния пипер идва от алкалоида пиперин, а ароматът от етеричните масла. Пиперът съдържа също витамини С, К, група В, както и магнезий, калий, калций, фосфор и желязо.

Кафе с черен пипер - какви са ползите от него

Подправката стимулира стомашно-чревния тракт, засилва секрецията на стомашен сок и храносмилателни ензими. Веществата в тези подправки действат като антиоксиданти и помагат за намаляване на вредното въздействие на свободните радикали.

Пиперът помага да отслабнете и благоприятства сърдечно-съдовата система. За мъжете подправката е особено полезна: има положителен ефект върху потентността.

Червен пипер

Но червеният пипер се прави от друго растение - лют червен пипер. А вкусът на подправката се придава от друго вещество - капсаицин. В зависимост от вида на пипера и процентното съдържание на капсаицин се променя и степента на лютивина на подправката.

Капсаицинът се използва за някои лекарства. Дразни кожата и лигавиците, но може да намали болката, да подобри кръвообращението, да има загряващ и противовъзпалителен ефект. Ето защо пластирите и кремовете с капсаицин се използват при болки в мускулите и ставите.

Историята на черния пипер - най-важната и недооценена подправка в света

Полезните свойства на червения пипер не свършват дотук. Подправката засилва секреторната дейност на лигавиците на стомашно-чревния тракт, стимулира перисталтиката и производството на ензими. Преди се смяташе, че лютите подправки „стресират“ стомаха, но сега лекарите казват, че тези, които обичат лютите подправки, не увеличават риска от стомашни заболявания.

Червеният пипер също подобрява метаболизма на мазнините, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и укрепва кръвоносните съдове. Подправката подобрява настроението и стимулира производството на ендорфини.

Освен това, има изследвания, чиито автори предполагат използването на капсаицин в комплексна терапия на рак.

Бъдете внимателни

Въпреки всички полезни свойства на всички видове пипер, подправката има противопоказания. Не трябва да се яде от хора със стомашно-чревни възпаления или заболявания на отделителната система. Деца под 5 години и бременни жени също не трябва да ядат прекалено пикантни храни.

И ако внезапно прекалите с пикантни храни, опитайте да пиете мляко или да ядете кисело мляко.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес