Четири ценности, които управляват живота ни, но не ни правят щастливи

1924
Четири ценности, които управляват живота ни, но не ни правят щастливи
Снимка: iStock/Guliver

Независимо дали ви харесва или не, ние живеем във време, когато човешките ценности често отстъпват на заден план. Огромна част от света и живота ни са фокусирани върху парите и властта.

Въпреки че ценностите, които стоят в основата на живота на всички хора днес, са свързани с производителността и търговията, ние все още сме свободни да ги критикуваме, без да им позволяваме да се възползват от нас. Те сега управляват света, но не ни правят щастливи.

1. Ефективност

Съвременният свят изисква ефективност. Хората говорят за важността на постиженията и необходимостта да останете фокусирани върху целите и успеха си. И в това няма нищо лошо.

Знаците, които ти показват, че си на прав път в живота

На всеки от нас му се е случвало да се чувства объркан и да не знае по кой път да поеме. Възможностите са толкова в днешно време са тол...

Стремежът към ефективност ни движи, само защото помага за подкрепа на икономиката. Компаниите се нуждаят от полезни работници, защото наличието им в държавата носи повече печалба. Но горното не означава, че най-важното в живота на човека е неговата ефективност.  

2. Производителност

Производителността е свързана с определени резултати, които можем да постигнем. Продуктивен човек е човек, който може да направи нещо за по-кратко време от другите. Съответно, поради нивото на производителност, той печели повече или получава някакви привилегии. Продуктивен човек се нарича още „полезен“.  

Но ние не сме машини за печелене на пари или увеличаване на нечия рентабилност. Ако мислим само за тези области от живота си, тогава никога няма да бъдем щастливи.

3. Количество

10 прости неща, които ще улеснят живота ви

Тези десет съвета ще ви помогнат да опростите живота си и да намалите препятствията, които стоят между вас и вашата мечта. 1. Прочисте...

Съвременното общество определено е фиксирано върху количеството. Всичко е измеримо. Безкрайните неща не се оценяват по мечтите и целите, а по това колко можете да направите или получите.

Но колко важно е количеството неща, които имаме или произвеждаме? Те обикновено са важни от икономическа гледна точка. От човешка гледна точка количеството и качеството са в постоянна конкуренция помежду си. Много се прави и постига с цената на лично удовлетворение, когато получим нещо ценно.

4. Скорост

Скоростта се превърна в цел в много сфери от живота ни, а ускоряването на нещата - един вид стандарт за „коректност“ и най-голямата „ефективност“. Идеята е да направите повече за по-малко време. Ето защо почивките и 5-минутните почивки причиняват на някои от нас тревожност и чувство на неудовлетвореност, както и прекарване на повече време за задачата.

Скоростта е друга ценност, която контролира живота ни, но не подобрява нашето щастие. Нещата започнаха да се случват толкова бързо, че имаме чувството, че сме поробени от собствения си часовник. Скоростта е добра, но не и когато се пристрастите към нея. В противен случай хората губят способността си да усещат истински всеки момент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Защо пералнята не пълни вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com