Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Детоксикация с шарлан

21 декември 2021, 14:25 часа

Шарланът е наричан течно злато. В миналото се е правил от орехово масло. Днес шарланът е студено пресовано слънчогледово масло със специфичен аромат и вкус, гъсто и плътно. В него няма химични добавки, консерванти или оцветители и не се пречиства допълнително чрез загряване, при който процес се губят хранителни вещества. Това прави шарлана здравословен продукт, пълен ценни вещества. Шарланът съдържа щедри количества витамин Е, както и ценни мастни киселини Омега 3, Омега 6 и Омега 9, които са изключително полезни за сърцето и съдовете, имунната система, при артрит и други ставни проблеми.

Как шарланът помага за детоксикация

Шарланът помага за изхвърляне на отровите от организма и за подобряване на общото здравословно състояние. Приема се за биологичен лечебен метод без странични ефекти и противопоказания. Жабуренето с шарлан доказано подпомага лечението на редица заболявания и детоксикира организма. Жабуренето с шарлан се извършва сутрин, преди да сте закусили, пили вода или измили зъбите си. Продължителността на жабуренето следва да е 10-15 минути. Ако нямате време за тази процедура сутрин, може да се прави и вечер, но след 3-часов интервал без вода и храна. Забранено е да се прави гаргара, тя няма да подпомогне детоксикацията, а ще вкара в организма част от отделените в шарлана токсини. След жабуренето олиото се изплюва, като се внимава да не се глътне част от него. Устата се изплаква многократно само с вода, а зъбите, езикът и устната кухина следва да се хигиенизират внимателно и старателно с четка и паста за зъби. Жабуренето с олио помага и за заздравяване на венците и зъбите, укрепване на разклатени зъби, избелване на зъбите.

Шарланът подпомага детоксикацията и при вътрешен прием. Витамин Е, който се съдържа в шарлана в отлични количества, е ценен антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали. Неутрализирането на свободните радикали е важен етап от процеса на детоксикация, тъй като същите увреждат тъканите и органите, предизвикват преждевременно стареене и нарушават работата на целия организъм. Витамин Е подпомага и мастния метаболизъм, а добрият метаболизъм е важна част от процеса на детоксикация.

Съдържащите се в шарлана Омега 9 мастни киселини понижават нивата на лошия холестерол в кръвта и по този начин шарланът подпомага прочистването на кръвоносните съдове и съхраняването на нормалното им и здравословно функциониране.

За да се възползвате от полезните и детоксикиращи свойства на шарлана, важно е да не го нагрявате и да го използвате само в студени ястия и салати. Шарланът не следва да се използва при готвене и пържене. Може да подправяте супата и ястията с него, но когато същите изстинат.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес