Диетолог каза защо е опасна храната от вчера

10869
Диетолог каза защо е опасна храната от вчера
Снимка: iStock

Диетолог разказа какво би се случило, ако се храните с вчерашна храна, и даде съвети на тези, които нямат възможност да готвят всеки ден.

Добре ли е да ядете приготвеното от вчера? Какви са последиците от това? Как да съхранявате храната правилно и как да постъпите, ако няма начин да готвите всеки ден? Терапевтът и диетологът Олга Лушникова отговори подробно на тези въпроси.

Как да премахнете миризмата от пластмасовите кутии за храна

През последните години все повече хора се обръщат към контейнерите за многократна употреба, в които могат да занесат домашно приготвен ...

Храната е източник на енергия

Храната за човек е преди всичко източник на енергия и необходим строителен материал за нормалното функциониране на организма. Полезните свойства на много продукти не се запазват за следващия ден след притопляне и стават не само безполезни, но често и опасни за организма. Ето защо е много важно ястията, които съставляват ежедневното ви меню, да са свежи и правилно приготвени.

Как да съхранявате правилно

Какво трябва да правят онези, които нямат възможност да готвят всеки ден? Хладилникът идва на помощ! Но и тук има някои нюанси. Термично обработената храна, останала от последното хранене, може да се сложи в хладилника чак два часа след готвенето. Ястията с месо могат да се държат не повече от три до четири дни, но необезопасените зеленчукови салати могат да се съхраняват само за няколко часа. Лушникова съветва да увиете храната, преди да я поставите в хладилника, със стреч фолио или да я приберете в затворени кутии. И не забравяйте за правилото на съседството: суровите продукти не трябва да са на един рафт с готвените.

Как правилно да се затопли

Храните, които могат да ви убият

Парче риба, резен плод, филийка сирене - не, това не е описание на шедьовър на известен готвач. Това е списък на това, което има всички...

За да може вашето ястие да запази възможно най-много полезни свойства, трябва да го затоплите правилно. Едно от важните правила е, че храната не може да бъде термично обработвана многократно: в нея се натрупват вредни вещества, а полезните умират. Например, пържените картофи в олиото съдържат транс -мазнини, които са опасни за организма, а когато се нагряват пак, количеството им се увеличава. За да се избегне това, диетолог съветва просто да прехвърлите съдържанието от голям тиган в отделен по-малък съд и едва след това да го затоплете.

Месото е по-добре да не се претопля

Месото и птиците са от списъка на тези продукти, които е по-добре да не се претоплят многократно. Диетологът каза, че в пилешкото месо, например, при многократна термична обработка, структурата на протеина се изменя. В този случай продуктът е по-трудно смилаем, което може да причини тежест в стомаха. Затова диетологът препоръчва да не подгрявате за пореден път вчерашното месо или птици, а да ги добавите към салати или студени закуски.

Гответе прости ястия

Най-ефективният начин да се запазят всички полезни свойства на храната е да се готви прясно всеки път. Не се занимавайте със сложни ястия, ако нямате достатъчно време и енергия за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com