Дизайнер даде съвет за избор на практичен под за кухнята

4279
Дизайнер даде съвет за избор на практичен под за кухнята
Снимка: Samsung Electronics

Специалист разказа за плюсовете и минусите на ламинат, кварц-винил и инженерна плоскост за кухненския под.

Подовата настилка за кухнята трябва да бъде избрана въз основа на това какъв материал е положен на пода в цялата къща, казва дизайнерът Елена Колесник. В същото време довършването може да се извърши като един контур, когато има едно покритие навсякъде или комбинирано, когато различни материали са в отделните помещения. Специалистът каза в какви случаи да изберете плочки, ламинат, кварц-винил или инженерна дъска.

В своя блог тя отбелязва, че най-достъпният материал е ламинатът и ще бъде добро решение за ограничен бюджет. Той обаче не е подходящ за кухнята, тъй като горният му, защитен слой е доста тънък и при продължителен контакт с вода се раздува и се поврежда, каза дизайнерът. Въпреки това, може да се постави в целия апартамент, а в кухнята може да се поставят плочки, предложи специалистът.

Освен това производителите на строителни материали отдавна предлагат водоустойчиви ламинати, но те ще струват повече от обикновено и не във всички случаи наистина издържат на влага. Няма напълно водоустойчиви ламинати, но има такива, които могат да издържат на навлизане на силна вода за дълго време, при условие че се забърсват редовно.

8 горещи тенденции в интериора на кухнята

Друг популярен материал е кварцовият винил. Някои хора смятат, че това е линолеум, нарязан на парчета, други го смятат за най-добрата подова настилка. Елена Колесник обясни, че кварц-винилът не е линолеум, той се състои от 70-75% кварцов пясък и свързващо вещество, което прави материала негорим. Такова покритие ще бъде малко по-скъпо от линолеума, но може да се направи в целия апартамент, включително в кухнята. Материята не абсорбира вода, тъй като има по-дебел горен защитен слой. Това е още едно бюджетно и стилно решение за завършване на пода, подчертава дизайнерът.

Специалистът обяви инженерната дъска за доста скъпа, но в същото време екологична и винаги подходяща материя. Плюсът ѝ е също, че се поддава на реставрация, за разлика от ламината и кварц-винила. В допълнение, материалът е подходящ за семейства с деца, тъй като е приятен на допир и относително топъл.

Ако планирате да използвате инженерна дъска за довършване на пода, тогава тя няма да е подходяща за кухнята. Дървесината абсорбира добре водата и с течение на времето дъската ще стане неестетична. В този случай изберете порцеланова каменна облицовка за кухнята. Топла дървесна комбинация със студен камък ще направи интериора по-стилен и луксозен“, каза Елена Колесник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com