До каква възраст израстват момчетата и момичетата?

1470
До каква възраст израстват момчетата и момичетата?
Снимка: iStock

Известно е, че момичетата растат по-бързо от момчетата. Но разликата не е твърде видима, докато децата не станат на 10 години. След това разликата в растежа започва да се забелязва. Според експертите всичко е индивидуално. Но все пак има някои общи граници.

„Скоковете в растежа са рядкост при децата на възраст между 3 и 10 години“, казва д-р Золтан Антал, ръководител на ендокринологичното отделение в болница в Ню Йорк. - Преди пубертета децата растат средно с 5 см годишно.

Периодът на бърз растеж при момичетата започва в самото начало на пубертета. И може да започне още на 8-годишна възраст, в зависимост от индивидуалните особености. Две години след края на пубертета момичето спира да расте. В повечето случаи до 15-годишна възраст момичетата достигат ръста си на „възрастни“.

От друга страна, при момчетата периодът на бърз растеж започва по-късно. Техният пубертет започва средно на 12 години (освен ако бебето ви не е ранно, разбира се), а експлозията на растежа става на 13-15 години. Но дори и след тийнейджърския взрив растежът продължава: момчетата бавно и постепенно добавят сантиметри до около 18-годишна възраст, а в някои случаи и до 20.

"Старее, но расте" - до колко години все още добавяме към височината си

Кога има смисъл да се притеснявате?

Обикновено скоростта на растеж на децата се оценява чрез диаграма на растежа. Например, ако едно момче на 13-годишна възраст е пораснало до 155 см, неговият „ръст на възрастен“ ще бъде около 178 см.

Ако малчуганът изостава от графика, това не е причина да се притеснявате.

„Възможно е детето да няма експлозия на растежа. То ще расте бавно и стабилно и все пак ще достигне нормални стойности за възрастен", казва д-р Дантон Коно, педиатър в детска болница в Калифорния.

Ако все пак смятате, че има нещо нередно в темпа на растеж, можете да направите рентгеново изследване. Чрез разглеждане на скенерите лекарят ще може да определи на каква възраст са костите на вашето дете. Ако то е на 14 години, а костите му са развити като за 12 години, вероятно просто ще расте по-дълго - до 20 или дори 22 години.

Или въпросът може да е в хормона на растежа - ако той не е достатъчен, момчето ще изостава от връстниците си, ще расте бавно. Но да установи това може само лекар-ендокринолог и то едва след като тийнейджърът е преминал пубертета.

Знаете ли до колко години расте човек?

Между другото

Много хора са любопитни да разберат колко високо ще бъде току-що роденото бебе. За да се предскаже това, има няколко формули. Но всички те далеч не са точни, като допускат грешка до 8 или дори 10 сантиметра. А това, съгласете се, е много. В САЩ например използват формулата за среден ръст: за целта към ръста на мама добавете 12,7 см, полученото число съберете с ръста на бащата и разделете на две. Резултатът ще бъде приблизителният ръст на детето.

Пример: ръстът на мама е 165 см, а ръстът на бащата е 180 см. Изчислете: 165 + 12,7 = 182,7.

182,7 + 180 = 362,7

362,7/2 = 181,3

Оказва се, че бебето ще надскочи майката и дори малко - бащата. Но може да се окаже, че ръстът му ще бъде само 173 см. Или 188 - грешката на формулата е много голяма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Без тичане и още 9 правила как да охладите домашния си любимец в жегата

Как да изберете аромат, който да отговаря на вашата личност?

Какви грешки се допускат при бране на билки

Как се пише правилно: ауспух или аспух?

Не носете пръстени на тези пръсти, за да сте здрави

Кой е най-добрият заместител на бакпулвера?

След като навършите 50 години, по-добре не яжте тези меса

Знаете ли кой измисля гилотината?

Лятно слънцестоене 2024 - кога се пада, какво трябва и не трябва да се прави

3 грешки в закуската, които разрушават тялото ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com