До какво може да доведе работата на лаптоп нощем

5030
До какво може да доведе работата на лаптоп нощем
Снимка: Getty Images / Guliver

Американски учени от Северозападния университет в Чикаго са стигнали до извода, че между нивото на осветление, хранителното поведение и обмяната на веществата съществува определена зависимост, пише изданието PLoS ONE.

По време на изследване те са установили, че при ярко осветление се повишава риска от инсулинова резистентност – заболяване, при което се нарушава метаболитният отговор на ендогенния или екзогенния инсулин в плазмата на кръвта.

Повечето страдащи от затлъстяване не могат да отслабнат

Повечето хора, страдащи от затлъстяване, не могат да повлияят значително на своето тегло независимо от диети и спортни занимания, пише ...

Изследването е проведено сред 19 възрастни здрави участници в експеримент. Учените им вземали кръвни проби в различно време от денонощието при различно осветление с 30-минутен интервал.

Основните показатели, които интересували учените, са ниво на глюкоза, инсулин, кортизол, лептин и грелин.

Изследователите поясняват, че ярката неестествена светлина води до изменение на скоростта на метаболизма. Тоест вечер при участниците в експеримента нивото на глюкоза се повишавало значително, което се усложнявало от наситената "синя" светлина на екрана на монитора на лаптопа.

По такъв начин, резюмират учените, хората, които често се намират в помещения с изкуствено осветление и използват лаптопи, са по-склонни към затлъстяване.

По-малко калории не спрели епидемията от затлъстяване

За последните 30 години човечеството е намалило употребата на калории с 20%, но така или иначе това не е спряло резкия ръст на количест...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да пием чай правилно?
Как да пием чай правилно?

За много хора чаят сутрин е неразделна част от закуската и своеобразен ритуал. Но малко хора знаят, че неправилният прием на чай може да навреди...