Домашни начини за борба с праха

6349
Домашни начини за борба с праха
Снимка: iStock/Guliver

Борбата с праха често е много трудна и опитът за отстраняването му често завършва просто да го разпръсне във въздуха и да го накара да се засели на друго място. Как ефективно да се борим с праха, като използваме домашни средства?

Какво е прах?

Прахът, в зависимост от това къде се образува, има различен състав - може да съдържа зърна пясък, косми, мъх и прашец от дрехи, както и плесен и много други замърсявания, включително много мъртва кожа и яйца или фрагменти от насекоми . Тази "смес" може да бъде добра среда за размножаване на акари и други микроби.

9 начина да се отървете от праха у дома, за които едва ли сте се сещали

Дръжте прозорците си затворени Всички обичаме да се наслаждаваме на хладния бриз, който се носи в домовете ни, но на каква цена? Заедн...

Нека започнем от върха

За да премахнете ефективно праха, винаги си струва да започнете работа от най-високите места - тоест от върховете на най-високите мебели и окачени шкафове. Ако искаме да премахнем праха, а не да го пръскаме, струва си да използваме сухи кърпи, които навлажняваме и измиваме старателно. Можете също така да премахнете мръсотията с хартиени кърпи за еднократна употреба - те са по-хигиенични.

Почистване и защита от прах

Ако не искате да почиствате мебелите си твърде често, струва си да използвате профилактика в допълнение към почистването. Ако добавим малко глицерин към кърпата, използвана за отстраняване на праха от мебелите, ще създадем деликатен защитен слой върху мебелите, благодарение на който прахът ще се утаи върху него много по-бавно. Също така трябва да се стараем да не събираме дрънкулки, фигурки и сухи букети, които са трудни за почистване - ако ги имаме, най-добре е да ги съхраняваме зад стъкло или в специални контейнери или кутии.

Правите голяма ГРЕШКА, ако чистите праха по този начин (ВИДЕО)

Известно е, че прахът не представлява само частици от тъканни влакна, цветен прашец и мъртви кожни клетки. Той съдържа различни съедине...

 Не забравяйте, че ако искате да предпазите огледалата от прах, замъгляване и натрупване на мръсотия, можете да избърсвате от време на време повърхността им с глицерин, както и с пяна за бръснене или вода за уста.

 Отстраняване на прах от тъкани

Струва си да не забравяме да проветряваме къщата редовно - както ежедневно, така и когато просто почистваме. Също така е добре всеки ден да изтръсквате одеяла, малки килими и спално бельо - освен това, като ги изваждате от прозореца както при пълно лятно слънце, така и по време на студове - благодарение на това ще премахнем голяма част от микроорганизмите. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Прясно агнешко месо - да изберем
Прясно агнешко месо - да изберем

Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална...