Дрехите и материите, които никога не трябва да слагате в сушилнята

5733
Дрехите и материите, които никога не трябва да слагате в сушилнята
Снимка: emag

Всяко едно домакинство, което има сушилня, е повече от щастливо, че може да се възползва от нея по всяко време, особено когато иска да изсуши дрехите си бързо. Има някои неща, които обаче е опасно да пускате в сушилнята, защото можете да я повредите, а и да съсипете дрехите си.

Бански костюми

Да, те издържат жегата на плажа, но ако ги пуснете в сушилнята, то ще ги съсипете. Условията в машината са сурови и прави  тъканта на банския да се съсипе само след няколко използвания. Цветовете му избледнеят по-бързо и ще се разтегне.


Черги или постелки на гумена основа

Във всяко едно домакинство има поне една постелка, в която си бършем краката. Да, тя се замърсява бързо и това е причината да я изпираме често. Може да ви се струва логично да я пуснете да се изсуши в сушилнята, но не го правете. Гумената основа не е пригодена за такива условия, може да се разпадне и да отдели вредни емисии.

Сутиените

Те са направени от нежни материи, като дантелата. Не са пригодени за високи температури и сух въздух. Ако ги пуснете, най-вероятно ще се разтегнат, а дантелата ще се увреди. Оставете сутиена да изсъхне в нормални условия и без това не отнема особено време и така ще го използвате по-дълго време.

Дрехи с различни декорации

Ако блузата ви има щампа или друга декорация, то не е добра идея да използвате сушилнята. Те лесно се отлепят при висока температура, защото именно с нея са били залепени. Не поставяйте и дрехи с пайети, бродерии и други подобни неща, защото те също могат да се повредят необратимо. По-добре оставете блузите с тях да изсъхнат на стайна температура. 

Гледайте етикетите на дрехите

На всяка дреха пише дали можете да я поставите в сушилнята или не. Не пропускайте да хвърлите един поглед, преди да я поставите там.

В сушилнята не пускайте дрехи от вълна или коприна Тези материи са естествени и не подлежат на агресивно сушене. Ако искате да изсъхнат по-бързо, оставете ги на стайна температура.  

Маратонки

Топлината може да свие каучука и така да повреди подметката. На практика маратонките ще станат неизползваеми. По-добре не рискувайте, а перете маратонките си през летните месеци, когато ще изсъхнат бързо. През останалото време ги почиствайте с мокра кърпичка. По този начин винаги ще са чисти и ще са готови за обуване.

Дори да не ви е минавало през ума да слагате тези неща в пералнята, хубаво е изобщо да не го правите. Така ще си запазите неща за по-дълго време. Да, със сигурност няма да станат вечни, но поне няма да им скъсите живота преждевременно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com