Едно хапче с много приложения: от ужилвания до употреба в кухнята

1431
Едно хапче с много приложения: от ужилвания до употреба в кухнята
Снимка: iStock/Guliver

Аспиринът е лекарство, което се свързва предимно с облекчаване на болката и намаляване на температурата, е намерил своето приложение в различни неочаквани области. Освен традиционната си употреба, аспиринът е демонстрирал своята гъвкавост при лечението на редица проблеми от ежедневието, което го превръща в истинско многофункционално чудодейно лекарство.

Една от изненадващите употреби на аспирина е при ужилвания от насекоми. Когато насекомо ухапе или ужили, то често предизвиква възпаление, зачервяване и дискомфорт. Противовъзпалителните свойства на аспирина могат да помогнат за облекчаване на тези симптоми. Просто разтворете натрошена таблетка аспирин в малко вода, като създадете паста, и я нанесете върху засегнатото място. Противовъзпалителното действие на аспирина ще помогне за намаляване на отока и болката, като ще облекчи ужилването.

Аспирин: Лекар разкри как влияе на кръвната захар

Друго неочаквано приложение на аспирина е в борбата с пърхота. Активната съставка на аспирина, салициловата киселина, действа като ексфолиант и може да помогне за премахването на мъртвите кожни клетки, които допринасят за появата на пърхот. Счукайте няколко таблетки аспирин и ги смесете с обичайния си шампоан, преди да измиете косата си. Това може ефективно да намали лющенето и сърбежа, свързани с пърхота.

Аспиринът също може да бъде ценен инструмент за справяне с петна по лицето и акне. Същата салицилова киселина, която се бори с пърхота, може да помогне за изчистването на запушените пори и да намали възпалението при акне. Създайте паста, като смачкате таблетка аспирин и я смесите с малко количество вода. Нанесете пастата директно върху засегнатата област, оставете я за няколко минути и след това изплакнете. Аспиринът може да помогне за отпушване на порите и за по-чиста кожа.

За тези, които обичат да се грижат за градините си, аспиринът може да бъде изненадващ съюзник в грижата за цъфтящите растения. Добавянето на натрошена таблетка аспирин към почвата може да стимулира растежа на растенията, да подобри развитието на корените и да предпази от гъбични инфекции. Салициловата киселина в аспирина действа като хормон на растежа за растенията, което води до по-здрави и жизнени цветя.

Аспирин: Колко време може да се пие (ето какво разкри кардиолог)

И накрая, аспиринът може да се използва в кухнята, за да помогне за запазване на хрупкавостта на туршиите. Ацетилсалициловата киселина в аспирина може да действа като консервант и да предотвратява прекалено омекване или кашавост на туршиите с течение на времето. Просто добавете натрошена таблетка аспирин към разтвора на саламурата, докато мариновате зеленчуците, и тя може да помогне за поддържане на желаната текстура.

Полезността на аспирина се простира далеч отвъд облекчаването на болката и намаляването на температурата. Независимо дали се използва при ужилване от насекоми, пърхот, акне, градинарство или дори за консервиране на туршии, това универсално лекарство се е доказало като забележително многофункционално средство, демонстрирайки своята полезност в различни ситуации от ежедневието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Разпети петък е! Кажете тази молитва днес

Стихотворение за 3 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 3 май 2024

Таро хороскоп за 3 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com