Ето какво се случва с тялото ви, когато спите по 6 часа на вечер

3959
Ето какво се случва с тялото ви, когато спите по 6 часа на вечер
Снимка: iStock

Напоследък проблемите със съня стават все по-актуални. И не става въпрос само за баналното желание да се прави колкото се може повече, жертвайки почивката. Според Фондацията с нестопанска цел "Сън" стресът, причинен от пандемията от Ковида-19, е накарал мнозина да спят по-малко или изобщо да страдат от безсъние. Този феномен дори е получил собствено име - "коронасомния". Същевременно липсата на сън води до сериозни негативни последици за целия организъм.

Според експерта по съня д-р Ребека Робинс е необходим само един час лишаване от сън всеки ден, за да се наруши циркадният ви ритъм. Това от своя страна увеличава риска от психични разстройства (като депресия и биполярно разстройство), затлъстяване и дори болестта на Алцхаймер. Освен това има проучвания, които потвърждават, че липсата на сън може да доведе до сърдечни проблеми и понижен имунитет.

Колко сън е твърде много и какво сигнализира

"Установихме, че през целия ден мозъкът произвежда токсини, чието натрупване може да доведе до болестта на Алцхаймер или деменция", казва д-р Робинс пред The Telegraph. "Когато спим, мозъкът не само спира да произвежда тези токсини, но и произвежда мозъчна течност, която по същество промива мозъка и ги премахва."

Експертът също така подчертава, че "тези, които не спят достатъчно, са два пъти по-застрашени от настинки и грип", отколкото тези, които спят необходимите 7-10 часа на нощ. Освен това липсата на сън може да повлияе на това колко добре понасяме ваксината Ковид-19. "При ваксинираните хора наблюдаваме повишено производство на антитела за борба с вирусния патоген и това се ускорява, когато комбинирате ваксината със здравословна продължителност на съня", казва д-р Робинс.

Колко часа продължава дълбокият сън и как да го увеличим?

За да нормализирате съня си, Робинс предлага да възприемете няколко здравословни навика. Първо, лягайте си по едно и също време всеки ден. Второ, изключвайте всички джаджи поне половин час преди лягане. Можете да посветите това време на четене или да овладеете дихателни практики, насочени към релаксация.

Ако се събуждате през нощта, лекарят препоръчва да не лежите в леглото, а да станете и да медитирате: "Станете от леглото, седнете на стол или на пода и медитирайте". Това, според експерта, ще ви помогне да заспите много по-бързо, отколкото ако останете в леглото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com