Ето какво ще се случи с тялото, когато сте вегани

5099
Ето какво ще се случи с тялото, когато сте вегани
Снимка: iStock/Guliver

Едно от най-популярните течения в храненето напоследък е веганството. Все повече хората започват да го изповядват и ако и вие сте решили да започнете, вероятно се питате какво ще се случи с тялото ви. Промени ще имат и в следващите редове ще ви запознаем с тях.

Да си веган означава да се откажеш от всички животински продукти – месо, млечни храни, яйца и т.н. Всички ценни и необходими на организма елементи, които досега сте си набавяли от животински продукти, трябва да бъдат заменени с такива на растителна основа. Промените от веганството за организма са няколко:

Рецепта за лека веганска вечеря

Време е да споделим с вас една страхотна рецепта за лека веган вечеря. Тя може да се приготви от всички, които искат да хапнат нещо по-...

По-добро здраве на чревната флора – растителните храни са много по-богати на полезните на червата и стомаха фибри. Те набавят за организма добри въглехидрати и чревни бактерии, които подобряват функционирането на чревната флора и благоприятстват нейното здраве.

Сваляне на излишни килограми – разбира се, че веганството ще се отрази на теглото ви, особено в началото, защото е свързано с цялостна промяна на менюто и консумираните продукти. Стига да се храните правилно може да поддържате едно здравословно тегло и да имате хубава фигура.

По-здраво сърце – консумацията на повече плодове и зеленчуци, както и източници на фибри, се отразява благоприятно върху сърдечното здраве. Холестеролът и захарта се поддържат в нормални граници, което намалява риска от поява на проблеми със сърцето.

По-силно усещане на вкусовете – интересен факт е, че хората, които се осланят на веганство и вегетарианство, имат по-добре изразени вкусове. Този вид промяна в хранене оказва въздействие върху вкусовите рецептори. Това е породено от факта, че храненето с растителни продукти изчиства небцето и така усещате вкуса на храната много по-интензивен.

Рецепта за веган паеля

Време е да зарадваме и веганите с една рецепта за домашно ястие.  Продукти: 3 сушени гъби  1 морков 1 пръчка целина 1 ве...

Все пак, веганството има и своите възможни рискове или т.нар. негативни последствия:

Намалена костна плътност – заради ограничаването на животински продукти, съдържанието на полезните за костите вещества в организма ви ще намалее. Хубаво е да се допитате до специалист как да постъпите и с какви храни да замените животинските, за да си набавяте необходимото количество цинк, калций, желязо, витамини B12 и D.

Недостиг на витамин B12 – той е важен за правилното функциониране на основните системи в организма – нервната, храносмилателната, сърдечносъдовата, както и за функциите на мозъка и производството на червени кръвни телца. Обикновено се среща в млечните храни и в месото. Когато откажете тези храни, неговото съдържание в организма ще намалее и трябва да намерите начин да си го набавите.

Кожни проблеми – промяната в храненето може да доведе и до хормонални промени, които да се отразят директно върху кожата. Възможно е да забележите поява на зачервявания, обриви, акне и други възпаления.

Как веганството вреди на здравето ни

Веганската диета вече е тенденция. Нейното влияние върху здравето ни все още е предмет на научни изследвания. В ново проучване на Герма...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com