Ето къде живее Йети

47722
Ето къде живее Йети

Математик от Пенсилванския университет е провел необичайно изследване и е съставил карта на предполагаемия ареал на обитание на Снежния човек на територията на САЩ, която може да помогне на учените да разберат от какво са породени митовете за неговото съществуване.

"Разбира се, не съм съвсем сигурен, че потомците на гигантопитеците или други примати си играят на криеница с нас, живеейки някъде в Северозапада на САЩ, край бреговете на Тихия океан. Но ако много приматолози като Джейн Гудол смятат, че този мит може да има някаква реална основа, то на мен нищо не ми остава, освен да се опитам да пим помогна да се състави тази карта", казва Джошуа Стивънс от Пенсилванския университет във Филаделфия.

Москва: Намерена е козина от Йети

Tри независими лаборатории - в Москва, Петербург и в университета в Охайо, завършиха анализа на ДНК на намерената козина на кузбаския ...

Както смята Стивънс, от края на XIX век много антрополози, приматолози и обикновени любители на природата доста дълго и активно са се занимавали с търсене на митичните Йети, които се смята, че живеят в Хималаите и Алтай, а също така и на северноамериканските им събратя Голямата стъпка.

За последните години са били извършени няколко гръмки "открития", чиито автори твърдели, че са успели да намерят козина на Йети или Голямата стъпка. Изучаването на ДНК от тези образци установило, че хималайските Йети всъщност се явяват неизвестен днес подвид мечки, аналогични образци от козина от Северна Америка се оказали фалшиви, а руските Снежни хора от Алтай се оказали PR трик.

От 1920 година специално общество – Организация на полевите наблюдения на Голямата стъпка (BFRO), непрекъснато следи за "успехите" в търсенето на Снежния човек и фиксира и каталогизира всички случаи на срещи на очевидци с това тайнствено същество и всички случаи на откриване на негови следи, козина и други признаци на съществуване.

Използвайки данните, натрупани от BRFO, Стивънс е съставил карта на "разпространението" на Голямата стъпка и е проследил как се променяли местата на неговото обитание с течение на времето. Тази карта, както се навява ученият, ще помогне да се разбере как е възникнал митът за Голямата стъпка, Снежния човек и другите подвидове снежни хора в Америка, а също да се изясни кои животни са послужили като прототип за тях.

Видяха Йети в Сибир

Историята на снежното същество Йети е известна от много отдавна. От десетилетия учените се опитват да разберат дали този "снежен човек"...

Някои интересни детайли може да се набележат още сега. Например американските Йети "живеят" в планински и безлюдни райони на западното и на източното крайбрежие на САЩ. Освен това всички големи "изблици" в числеността на Йети се асоциирали с появата на филми, посветени на снежния човек или други подобни животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com