Главоблъсканицата на Рубик навърши 40 години

29946
Главоблъсканицата на Рубик навърши 40 години

Кой не се е опитвал да подреди кубчето на Рубик? Аз лично бях от тези, които винаги завършваха опитите безуспешно, но въпреки това, никога не губех интерес.

Любимата на поколения играчка стана на цели 40 години. Главоблъсканицата е изобретена през 1974 година от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик.

Инвалид ще шофира само с движения на главата си

Това е Сам Шмид. След три сезона в Indy Racing League и победа на Las Vegas Motor Speedway през 1999 г., състезателната кариера на Сам ...

От Google не пропуснаха да отбележат годишнината и направиха специален дудъл - класическия 3х3 куб, на който може да се играе.

Феноменалното при Куба на Рубик е неговото въздействие върху човешкото мислене. След усвояване на алгоритмите, и постоянни занимания с подреждането на кубчето, се постига т. нар. пространствено мислене - термин заимстван от психолозите, подсказващ способността да се "гледа отстрани" на дадено събитие и да се предвиждат следващи такива. В този свой аспект, продължителното (над 20 минути - до около 2 часа) еднократно занимание с кубчето, представлява едно чудесно средство за концентрация и медитация, което има благоприятен ефект върху релаксирането на организма.

Класическата конфигурация е със страни – всяка с отделен цвят, които се състоят от 3х3 кубчета. Това дава възможност 43 252 003 274 489 856 000 различни комбинации, от които само една е подреденият куб.

Целта е всички страни да бъдат в съответния цвят – това е нареденият куб. За да се постигне тя, се използват различни алгоритми, най-разпространените от които гарантират нареждането на куба за време между 1 и 2 минути. Съществуват обаче и по-сложни алгоритми, които намаляват времето значително.

Колелото си сгъни и в куфарче си го носи

Малко неща могат да се сравнят с удоволствието от карането на колело. Велосипедът е и много практично средство за придвижване. В натова...

Световният рекорд по нареждането на куб 3х3 е само 5,55 секунди! Най-добрият в България е Николай Петров, който може да подреди кубче на Рубик за секунди. Той е успял да постигне най-доброто време за България на състезание в Сърбия - около 11 секунди.

Етнографският музей в София тези дни е дом на изложбата „Куб на Рубик и други главоблъсканици”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com