Хитри идеи, с които да махнете прахта

6667
Хитри идеи, с които да махнете прахта
Снимка: iStock/Guliver

Прахът се утаява навсякъде и е много дразнещ. За да се отървете от него, достатъчно е да го почистите, но какво от това, ако след няколко дни ще се върне отново във вашето домакинство?

Разбира се, тази статия ще говори за метода на почистване с прахосмукачката и други подходящите устройства за това, но основното е да се ограничи образуването му .

Ето основните съвети:

- Поддържайте правилната температура и влажност - за хората идеалната температура в затворена стая трябва да бъде 20 - 22 ° С и около 18 ° С в стаята, където спите. По отношение на влажността на въздуха, 30 - 60% е оптималният диапазон. Праховите акари имат малко по-различни изисквания. Предпочитат по-висока температура (прибл. 25°C) и влажност (70-80%). Борбата с влажността с естествена вентилация - просто проветряване. Абсорбатор на влага или климатик също ще ви помогнат. По този начин не само ще намалите нивото на прах в апартамента си, но и ще си осигурите по-благоприятни условия за живот и по-добро благосъстояние.

- Сменяйте спалното бельо веднъж седмично - предполагаме, че го правите по-рядко. Това е най-добрата честота на подмяната му. Алтернатива е проветряването, особено на слънце или в студено време. Самото измиване трябва да се извършва при 60 ° С (тъй като тази температура ще премахне акарите като минимум). През това време можете да почистите матрака с прахосмукачка. Праховите акари обичат чаршафи, възглавници и матраци. Там пируват и се хранят главно с... епидермис, но и пърхот. Допълнителна стъпка за предпазване на леглото от тях ще бъде закупуването на антиалергично спално бельо.

- Намалете броя на килимите и пътеките или се погрижете за тях – особено за тези, които са трайно прикрепени към пода. Да, понякога изглеждат добре, но привличат прах и акари и изискват честа поддръжка. При по-тежки алергии те трябва да се почистват с прахосмукачка практически всеки ден.

- Проветрявайте и перете одеялата – измивайте добре всички одеяла и кувертюри веднъж на всеки три месеца. През зимата можете успешно да ги проветрите, защото ниските температури (под нулата, но поне за час) ще станат смъртоносни за акарите от домашен прах.

- Погрижете се за плюшените животни - мийте ги редовно при възможно най-високи температури.

- Вземете си няколко растения - например хризантема или фикус. Те перфектно филтрират въздуха от въртящ се прах, като в същото време са дълготрайни и лесни за поддръжка.

Както можете да видите, повечето от съветите се свеждат до това да поддържате нещата чисти и подредени. За съжаление, понякога трябва да се откажете от нещо, понякога трябва да ограничите нещо, а друг път да започнете да отделяте повече време и енергия за определени домакински задължения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com