Хитът за Великден`2023 - боядисване на яйца със салфетка!

27552
Хитът за Великден`2023 - боядисване на яйца със салфетка!
Снимка: iStock

В превод от френски думата "декупаж" означава „изрязване". Тази техника може да се използва и за украса на великденски яйца с помощта на салфетки.

Необходими са: яйца - 1 дузина, яйчен белтък – от 1-2 яйца, вода - 1 литър.

Реквизит: разноцветни декоративни салфетки - 3-4 бр., съд за варене на яйца, котлон, ножица, четка за водни боички.

Подготвителен етап

Преди боядисване яйцата се проверяват за пукнатини по черупката. Напуканите се отстраняват. Останалите се измиват с топла вода, слагат се в тенджера със студена, която се кипва. За да не се спукат черупките по време на варенето, във водата се добавя сол (1 с. л. на 1 л вода). След кипването варете яйцата 12 минути на ниска мощност на котлона. Поставете сварените яйца в студена вода за 5 минути и след това ги избършете до сухо. Салфетките се подготвят за декорация, като за работа се използва само един слой; ако са повече, другите се махат.

Със салфетки черупката може да се декорира по 4 различни метода. За всеки от тях рисунките се изготвят по специален начин:

- рисунките се изрязват с ножици;

- отделните рисунки се късат с пръсти;

- нарязвате салфетката на ленти (около 12 см дълги и 6 см широки);

- нарязвате голяма салфетка на 4 парчета.

Ако искате най-ярките и наситени червени яйца, боядисайте ги с това

Метод 1 - изрязан декор на бял фон

Ако използвате бели салфетки с ярки рисунки върху тях, ръбът на изрязаната рисунка изобщо не личи върху бялата черупка. Благодарение на този ефект изрисуваните великденски символи са елегантни и изискани. Процесът на декориране протича на етапи. Върху салфетката избирате визуално два или три отделни цветни обекта (цвете, орнамент, надпис), и ги изрязвате с ножица, като оставяте бял ръб по контура. Всеки елемент се слага върху черупката, като с помощта на четката за водни боички се намазва отгоре с белтък. Оставя се до пълно изсъхване (7-10 минути).

Метод 2 - откъснат цветен декор

За да украсите черупката с многоцветни елементи, най-добре е да използвате техниката на откъсване. Неравните ръбове се наслагват един върху друг при залепването, а границата между отделните елементи е почти невидима. Декорирайте по следния начин: цветните елементи от салфетката, които си харесвате, откъсвате с пръсти близо до контурите им. Разпределяте всяко парче върху повърхността на черупката, като го намазвате с белтък (може да застъпите краищата на отделните части, за да стане плътно покриване на черупката). Оставяте яйцата върху чиния или решетка да изсъхнат.

Креативни идеи за великдендска декорация на яйцата

Метод 3 - лента с надпис

Много бърз начин да украсите яйце за Великден е да го увиете в хартиена цветна лента. Салфетки с надписи са много подходящи за това. Изрязвате ленти с надписите. Лентите трябва да са с подходяща дължина и малки надбавки за краищата. Отначало се залепва именно „надбавката“, като я минете с белтък от средата към горната и долна част. След като нанесете тънък слой белтък върху цялата повърхност на лентичката с надписа, може допълнително да притиснете образувалите се гънки и неравности с пръсти.

Метод 4 - декупаж с цяла салфетка

Ако салфетката е голяма и рисунката е върху цялата й повърхност, я нарязвате на 4 квадрата. В центъра на всеки квадрат се поставя яйце и се увива в него. Задържате хартията с пръсти и минавате с белтък върху нея по цялата черупка. Когато повърхността е вече покрита с белтъка, отрязвате излишната хартия и изглаждате ръба с четката.

Към украсата на великденските яйца с техниката декупаж може да привлечете цялото семейство. Творческият процес при лепенето на ярък декор върху повърхността на черупките запленява деца и възрастни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com