Ходенето помага да мислим! Как се случва това?

1438
Ходенето помага да мислим! Как се случва това?
Снимка: iStock/Guliver

Правим стъпка по стъпка и мислите ни идват една след друга. Изглежда, че краката също задвижват мисленето ни.

Дългите разходки в планината стимулират мисленето ни. Много от философите в миналото са обичали да ходят и признават, че ходенето е олицетворение на процеса на мислене.

Език на тялото: грешки, които правите

Често срещаме професионалисти и страхотни предприемачи, които допускат грешки в комуникацията, без да го осъзнават. Повече от 90% от на...

Декарт, например, описва отражението си като разходка в гората. Той чувства, че е изгубил пътя си, и търси начин... да се движи.

Това е общото между философа и пешеходеца: те нямат друга цел освен да продължат по пътя. Както Ясперс пише: „Да си философ, означава да си на път.“

Мисълта служи за обединяване на тялото с духа. И ходенето е най-добрият израз на тази връзка. Мисълта почива в тялото и се развива в хармония с него. Може дори да се каже, че докато ходим, ние мислим с тялото си. Да ходиш означава да стъпваш на единия крак и после на другия, а да мислиш означава да преминаваш от една идея към друга.

Мисленето е липса на почивка, движение, нестабилност, точно както ходенето е баланс между моментите на дисбаланс. И в двата случая се търси постоянно баланс между двете позиции. Така че има съответствие между движенията на тялото и движенията на мисълта. Монтен казва, че „умът няма да помръдне, ако краката му не се размърдат”, и че му се струва, че докато седи, мислите му спят!

По-малко известните ползи от ходенето всеки ден

Знаете ли, че ходенето може да бъде тайната за по-добро сън, подобряване на настроението и дори намаляване на риска от сърдечни заболяв...

Ходенето е автоматично и твърде утилитарно (практично): ние ходим, за да стигнем до работа или да стигнем до магазина. Не вървим в собствения си ритъм, а в ритъма на тълпата, вниманието ни непрекъснато се превключва към случващото се наоколо.

Ходенето поражда ценни мисли, ако човек ходи свободно, по собствена воля и няма друга цел освен да бъда насаме със себе си. Освен това разходката из града е доста забързана, докато мисълта - като цяло се движи с бавно темпо. С темп, който съответства на ритъма на нашето дишане. Ходенето в планината ни кара да слушаме повече собственото си дишане.

Мислите, които възникват по време на ходене, са по-близо до реалността. Ние сме и дух, и тяло и ходенето ни принуждава да обмислим тази наша смесена природа. Това е възможност да дадем на мисълта си конкретна подкрепа, която сме склонни да отхвърлим, когато се отдадем на абстрактни разсъждения.

Освен това, когато вървим в планината, това вече е диалектика: вървим нагоре, но погледът и накланянето на главата ни са обърнати надолу. Оказва се, че се възхищаваме на върховете, а в същото време редовно гледаме в краката си, което означава - към земята, което ни напомня откъде сме тръгнали и къде ще отидем.

Напрягайки мозъка си, го предпазваме от стареене

Напрегнатата умствена работа помага за поддържането на тонуса на мозъка дори и в напреднала възраст, пише в. Индипендънт", позовавайк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com