Има ли плажове със син флаг в България?

17733
Има ли плажове със син флаг в България?
Снимка: iStock

Знаете ли какво означава син флаг? Не, това не е нов стандарт за обозначаване на евентуално вълнение на морето, а сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната Фондация за екологично образование, чийто представител за България е „Син флаг“. Син флаг получават само плажове, постигнали успех в редица критерии, по които се оценяват – чистота, достъпност, безопасност, екологично образование. Плаж, носител на син флаг, се отличава с превъзходните условия за плажуване, които предоставя, с кристалните си води, мекия златен пясък, отличното обслужване и с безопасността. Стартирала като европейска инициатива през 1987 година в десет държави в партньорство между Фондацията за екологично образование и Европейската комисия, днес повече от 50 държави от различни континенти участват в кампанията „Син флаг”. Има ли плажове със син флаг в България? Въпреки че сме свикнали да мислим, че българските плажове са мръсни, неподдържани, претъпкани, с отпадъчни води, обградени от бетон и с джипове на плажа, вероятно не сме прави да подценяваме българското Черноморие, защото цели 18 родни плажа са носители на престижното отличие син флаг. Морската почивка на тези плажове е повече от приятна. Атмосферата е несравнима с тази по претъпканите плажове, на които едва се намира местенце за хавлията, а в морето по повърхността плува мазен слой от мръсотия.

Дивите плажове в България (СНИМКИ)

Кои са плажовете със син флаг в България?

След като вече знаете положителния отговора на въпроса „Има ли плажове със син флаг в България?“, сигурни сме, че сте нетърпеливи да научите кои са те, за да ги посетите и да се насладите на една наистина приятна и различна почивка. За предходната 2021 година 13 български плажа бяха отличените със син флаг, а през настоящата 2022 година още 5 плажа съумяват да покрият строгите критерии, с което плажовете със син флаг у нас стават 18. Ето кои са те:

1. Харманите, Созопол

Лично сме се убедили, че този плаж заслужава напълно синия флаг. Чистотата е на ниво, поддържането на пясъчната ивица е ежедневно, спасителни пунктове има разположени и в крайните райони, които са свободна зона, плажът е лесно достъпен от множество места, а не само от едно, което е ценно предимство. Най-впечатляващо е морето на Харманите, което по нищо не напомня на роден плаж. Лазурният цвят на морските води, бистри като сълзица, пълни с малки рибки, мекият като памук пясък по морското дъно, който виждаш и десетки метри навътре в морето, тъй като водата е буквално прозрачна от чистота, играта на делфините, които в спокойно време сутрин рано приближават брега, за да ви доставят несравнимо удоволствие – малко плажове могат да предложат всичко това. Харманите е спокоен плаж, свободната зона – достатъчно голяма, подходящ е и за малки деца, заради повишената сигурност и тъй като морето е плитко десетки метри навътре, което е ценен плюс за безопасността.

2. Централен, Созопол

Още един плаж в историческия град е носител на син флаг – централният.

3, 4, 5. Дюни, Дюни-Юг и Аркутино

Трите плажа, разположени много близо до Созопол, също се отличават с чистотата си и с невероятното преживяване, което предлагат. Явно районът като цяло е чудесен за любителите на кристални води и мек пясък.

Малко по-далеч, но все пак част от Южното Черноморие са следните прекрасните плажове, отличени със син флаг:

Това са най-красивите и усамотени плажове в България

6.   Свети Влас – Нов плаж

7.   Несебър – Юг

8.   Поморие – Изток

9.   Къмпинг Черноморец

А има ли плажове със син флаг в България на север от Бургас? Разбира се. Любителите на Северното Черноморие и курортите Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, Кранево, Обзор също могат да се насладят на плажове, носители на син флаг. Ето кои са те:

10.   Албена

11.   Кранево - Север

12.   Златни пясъци

13.   Слънчев ден

14.   Слънчев бряг - Север

15.   Слънчев бряг- Централен

16.   Слънчев бряг - Юг

17.   Обзор – Централен

18.    Бялата лагуна

Слънчево лято и не пропускайте да се насладите на повече от един великолепен плаж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да проверим дали парфюмът е оригинален?

Пречи ли бавния метаболизъм на отслабването или е просто мит?

Ако остане главата на кърлежа в кожата - какво да правим

Какви цветя е добре да отглеждаме у дома?

Кои симптоми говорят, че имаме бърз метаболизъм?

Как се пише: не знам или незнам?

Как да проверим гъбите дали са отровни?

Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com