Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли разлика между тореадор и матадор?

19 юни 2024, 12:22 часа

Мнозина са чували за едно оригинално и чисто испанско забавление – коридата, бикоборството.

Корида (от исп. глагол correr - „бягам“) е форма на бой с бикове, разпространена в Испания, Португалия и някои страни от Южна Америка. За испанците това е повече от забавление, а част от тяхната култура! Самите те наричат разговорно колоритната битка просто „бикове" (на испански - toros).

Персонажите

Всеки участник в коридата се нарича „тореро“ (мн. ч. „торерос“), производно от „торо“ (бик). Тореросите се разделят на следните основни категории:

- пикадор – (от испански picar - боде) – тореро на кон, чиято роля е в началото да забие във врата на бика пика, за да го раздразни, нервира и отслаби мускулите на врата;

- бандерилероси – пеши помощници на матадора, които в началото забиват леки копия във врата и гърба на бика;

- матадор ( от исп. matar - убивам) - главният тореро, който нанася смъртоносен удар на животното с шпага;

- рехонеадор – матадор на кон, участва в особена, конна корида;.

- новилеро - матадор, който се бие с млади бикове (2-4-годишни).

В Майорка ще се състои първата борба с бикове от две години

Вероятно мнозина ще се изненадат, но в испанския език няма дума „тореадор“. Тя идва от френски, където означава същото, както „тореро“, и станала популярна след използването й в операта „Кармен“ (1875 г.) на Жорж Бизе.

История на бикоборството

Днешна Испания през І век пр. Хр. се обитавала от иберийски племена. Именно те започнали да почитат биковете. Според историците убиването на бик се смятало за цял ритуал! Интересното е, че при крал Алфонсо X (1221-1284) коридата се провеждала по време на сватби. До края на ХV в. тя се смятала за развлечение на аристокрацията, а в началото на ХVІІІ в. се превърнала в масово, простонародно забавление.

Продължителност

Коридата продължава 2 часа, организацията й се ръководи от „президент на коридата“ – обикновено кметът на града или друг представител на местните власти. На арената 3-ма матадори се редуват в битки с 6 бика. Ето защо има 6 сеанса (лидии), състоящи се от 3 етапа (терции).

Колумбия забранява бикоборството

Етапи

Етап 1: „варас" (копия, пики) - подготовка. Матадорът преценява бика, неговата сила и издръжливост. Той и помощниците му принуждават животното да напада, като матадорът държи в ръцете си специална червена кърпа - „мулета“, и розово-жълто наметало - „капоте“.

Пикадорът на кон посреща ударите на бика и забива копия (пики) в гърба и врата му.

Етап 2: „бандериляс” (копия) – помощниците на матадора „бандерилерос“ ядосват бика, като забиват малки цветни копия във врата му.

Етап 3: „муерте” (смърт) - именно на този етап матадорът пробожда бика с шпага. Интересното тук е, че при разновидността на коридата в Португалия бикът не се убива, а само се омаломощава.

Обобщение - разлика между тореадор и матадор

И така: думата „матадор“ идва от испанския глагол matar, което означава убивам. Този човек нанася смъртоносният удар на животното. „Торерос“ или на френски - „тореадори“, са всички участници в коридата.

Според привържениците на коридата бикоборството е нещо средно между спорт и изкуство. Безстрашието на матадорите е впечатляващо! Човек наистина е достатъчно да си представи, че излиза на арената и вижда пред себе си бик, който тежи 400 кг – а неговата цел спрямо животното е да го ядоса и нервира в максимална степен. И след като тази цел е постигната, няма съмнение, че сърцето започва да бие с бясна скорост. Човекът е изправен пред избор: „Или той мен - или аз него!“

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес