Имате ли киселни!? Ето няколко домашни метода за туширане на проблема

7808
Имате ли киселни!? Ето няколко домашни метода за туширане на проблема
Снимка: iStock

Киселините са често срещано състояние, което може да засегне всеки, но най-често се случва при бременни жени и хора над 50 години. Тя се основава на обратния поток на стомашното съдържание с храносмилателни киселини от стомаха в хранопровода, причинявайки дразнене. При нормални обстоятелства подобна ситуация е невъзможна поради долния езофагеален сфинктер, който се отваря само при поглъщане на храна, като ефективно блоцкира свободното преминаване на несмляна храна от стомаха към по -високите части на храносмилателната система. За съжаление, при определени обстоятелства мускулът се отпуска и деликатният епител на хранопровода се залива с каустична солна киселина от стомаха.

Типични симптоми на киселини са усещането за неприятно паренев стомаха или дори такова зад гръдната кост, което понякога стига чак до гърлото, появява се горчив вкус в устата, коремна болка и понякога дори повръщане и болка в гърдите!

 Домашни средства за киселини: 

Маточина вместо кола

Листата на билката облекчават стреса, който насърчава производството на стомашна киселина, а оттам и риска от киселини. Трябва да пиете инфузията редовно, два пъти дневно, като я замествате с кофеинови напитки, които дразнят лигавицата и отслабват мускулите на хранопровода.

Ленено желе

Семената не само успокояват дразненето на епизола на хранопровода, но и го укрепват и защитават. Той има и защитен ефект върху стомашната лигавица, което прави храносмилането по-поносимо. Вземете две супени лъжици ленено семе, залейте с вряла вода и изчакайте да се охлади. Изпийте суспензията на малки глътки.

Дъвчене на джинджифил

Прясното коренище абсорбира киселините които се връщат обратно в хранопровода и бързо успокоява раздразненията. Можете да си приготвите запарка. Достатъчно е да излеете по-голямо количество джинджифил с гореща вода и да го изпиете след 10 минути, докато е все още топло.

Бадеми за бъдеща майка (и не само)

Бадемите помагат за неутрализиране на стомашната киселина. Те се препоръчват особено за бременни жени, тъй като съдържат много микроелементи. Най-добре е да ги дъвчете бавно, веднага щом се появи вътрешно изгаряне.

Кимион като подправка

Подправката стимулира отделянето на храносмилателни сокове и има спазмолитично действие. Можете да дъвчете няколко зърна след хранене и да ги добавите към салати, сосове и меса. Чаят от ким също помага.

Средство за киселини: Пийте сода

Содата за хляб неутрализира киселината. Следователно тя бързо неутрализира храносмилателните сокове в хранопровода. Когато почувствате вътрешно изгаряне, разтворете чаена лъжичка сода в 1/3 чаша хладка вода и го изпийте бавно.

Киселини и възраст

В зависимост от възрастта ви, честите причини за киселини могат да варират. При младите активни хора емоциите и тежестта на отговорностите са по-честа причина за появата на киселини, докато при възрастните хора по-скоро причина са хронични заболявания и лекарства. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com