Имате проблеми със съня - разберете какви грешки допускате

3471
Имате проблеми със съня - разберете какви грешки допускате
Снимка: iStock

Статистиката показва, че 35% от възрастните хора спят по-малко от 7 чана, а това количество сън оказва негативно влияние върху тяхното здравословно състояние и качеството им на живот. Защо хората са будни нощно време ? Някои хора имат проблеми със съня, защото имат тревожни мисли и проблеми, върху които разсъждават постоянно. Други пък имат нездравословен дневен режим.

Вижте кои са навиците, които могат да съсипят качеството ви на сън:

Използвате неподходящо одеало – може би ви се струва странно, но е факт, че някои хора не могат да заспят, без да се завият, независимо колко е топло в стаята. Завиването с неподходящо одеало обаче също може да създаде проблеми със съня. Полиестерът е изкуствена материя, която затруднява нормалното дишане, регулацията на температурата на организма, а това води до изпотяване. Затова не използвайте одеало от полиестер, а от вълна или памук.

Лекар: Това са най-лошите пози за сън

Имате килим в стаята – истина е, че килимът създава уют, но когато се намира близо до леглото може да има негативен ефект върху качеството на съня. Върху килимите и пътеките лесно се събират прах и бактерии, а това намалява качеството на въздуха в стаята. Затова, ако имате възможност, махнете килима от спалнята си.

Отивате директно в леглото – когато човек е уморен, няма търпение да отиде в леглото си и да си легне. Хубаво е обаче да си създадете вечерни навици, за да повишите качеството си на сън. Направете нещо за себе си във времето на прибирате у дома и лягане в леглото – почетете книжка, вземете гореща вана, пуснете си хубав филм и т.н.

Ходите вечер на фитнес – късните тренировки може да бъдат вредни, особено ако се намирате във фитнес залата 1-2 часа, преди да си легнете. Причината за това е, че по време на тренировка температурата ви се повишава и после няма достатъчно време да се понижи, преди да заспите. Ако все пак нямате възможност да тренирате сутрин или преди 6-7 часа, правете леки упражнения преди сън, но нека минат поне 4 часа между тренировката и времето ви за лягане.

Ако искате да се събуждате по-лесно, направете това

Носите пижама у дома, преди да сте си легнали – има хора, които се прибират у дома и веднага си слагат пижамата. Някои пижами обаче са прекалено топли и може да ви бъде изключително горещо, докато се движите вкъщи. Като цяло ви съветваме да не използвате дебели пижами, дори зимно време, колкото и привлекателно да ви се струва като идея. Опитайте се да спите с по-тънки пижами с по-леки материи като памук или лен, например.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com