Имотната мафия не е българско изобретение

11803
Имотната мафия не е българско изобретение

Миналата седмица във френския град Бордо, след 2 години, протакане започнаха заседанията по делото на съучастниците Тиери Тили и Жак Гонзалес. Двамата са обвинени, че в продължение на 9 години с измама са успели да измъкнат от френското аристократично семейство Де Ведрин имуществото им на стойност 4,5 милиона евро.

Това, за което обаче се чудят всички медии, е как точно са успели – тъй като измамените изобщо не приличат на типичните жертви на имотни измамници (самотни възрастни хора със замъглено възприятие за реалността).

Най-безгрижната възраст - на 9 и 68

Британски психолози установиха, че идеалната възраст в човешкия живот е 9 и 68 години. Учените открили, че най-приятният период от дет...

По времето, когато се развива измамата, семейството включва повече от 10 души от 3 поколения – петима пълнолетни внуци, родителите им (двама братя и сестра със съпрузите си) и баба. И цялата история е толкова нелепа, че не става за сценарий дори и за най-долнокачествения холивудски филм.

Противно на очакванията, началото не е положено от бабата, а от дъщеря й Гислен Маршан (де Ведрин), която по това време ръководи училище за секретарки. По същото време братята и са директор в Шел и лекар гинеколог.

През 1999 година 35-годишният тогава Тили постъпва на работа в училището на Гислен като... чистач. До момента кариерата му е много „забележителна” – опитва да учи юриспруденция и е изгонен, опитва частен бизнес и фалира, опитва с измами и е заловен и осъден.

Не е ясно с какви точно данни Тили омайва 53-годишната (по това време) Гислен, но не след дълго той се превръща в най-приближен довереник и е представен на другите от семейството.

Където започват най-големите странности. За кратко време той успява да уплаши до смърт цялото семейство, обяснявайки им, че те са преследвани от масони, евреи, педофили и кой ли не още. Разказва им, че е потомък на Хабсбургите, топ секретен агент на НАТО, личност, с която държавни президенти считат за чест да побеседват, и гениален бизнесмен, който ще им донесе по 10% месечен доход с едно щракване на пръстите. Запознава ги и с „колегата” си Жак Гонзалес, който е представен като испански благородник и братовчед на крал Хуан Карлос, и който ръководи специално създадената организация по тяхната защита.

Еротичен SMS вкара мъж в затвора

Крейк Еванс попаднал зад решетките за 18 месеца, след като по погрешка изпратил еротично съобщение до всички номера в телефонния си у...

Която защита, както не е трудно да се досетите, е доста скъпа. Жак Гонзалес регистрира специална фондация в Канада, по чиито сметки семейство Ведрин започва да превежда парите, които успява да събере. Докато чакат да премине опасността, всички от фамилията се барикадират за години наред в старинната си семейна къща Шато де Мартел. Постепенно разпродават цялото си имущество. През 2008 година продават и самата къща и Тили ги отвежда в Англия в „секретно” жилище под наем край Оксфорд.

През всичките тези години никой от семейството не се усъмнява дори и за миг в измамниците. Единственият, който от самото начало е наясно какво става, е журналистът Жан Маршан (съпругът на Гислен), но той е обявен за агент на дявола и прокуден. Малко по-късно Гислен се развежда с него, тъй като Тили й обяснява, че истинската цел на съпруга и била да навреди на децата им.

Между другото Маршан подава и оплакване в полицията, но оплакването му е игнорирано.

След като свършват парите, Тили убеждава семейството, че съпругата на един от братята Кристин крие банковите сметки със съкровищата на древните тамплиери. Започва тормоз – заключване, оставяне без храна и вода и побои. Това е причината Кристън също да подаде официално оплакване и едва тогава полицията се размърдва и започва разследване.

Максималната присъда, която Тили може да получи, е 10 години затвор и 750 хилади евро глоба. Много е съмнително дали семейството Де Ведрин ще си върне поне част от парите.

Видяха Йети в Сибир

Историята на снежното същество Йети е известна от много отдавна. От десетилетия учените се опитват да разберат дали този "снежен човек"...

Редактор: Генко Велев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com