X
 
 

Интересни факти за яйцата, които може би знаете

10250 2
photo of Интересни факти за яйцата, които може би знаете
Снимка: iStock/Guliver
Яйцата са важна част от менюто ни, но знаем ли всичко за тях. Ето няколко интересни и не толкова известни факта за най-консумираната храна по Великден.

1. Яйцето традиционно е езически символ на плодородието (църквата го приема, подобно на коледните елхи), като хората ядат яйца, за да отпразнуват пролетта.

Бургазлийчета усвоиха автентични техники за боядисване на яйца

С много весело и празнично настроение малки и големи се включиха във великденската багрилница в градинката до Часовника в Бургас. На Ве...

2. Римляните са приготвили първия омлет в историята. Той е бил подсладен с мед. Наричал се "овелеме", което означава яйца и мед.

3. Витамин D е много важен за хората и го получаваме обикновено чрез слънчевата светлина. Има много малко храни, които съдържат витамин D, а яйчните жълтъци са едни от тях.

4. Една от най-важните интерпретации на яйцето е шоколадовото великденско яйце. Първите шоколадови яйца започват да се появяват в Германия и Франция в началото на XIX век.

5. Американците ядат средно по 250 яйца годишно.

Какво олицетворяват различните части на яйцето?

Ритуално боядисаното яйце се превръща в магическо. Това разказа Веска Спасова, етнолог към Регионален исторически музей – Кюстенд...

6. През 2008 г. изследователи в Канада публикуват отговор на въпроса "Кое е първо – яйцето или кокошката?“ Отговорът е: яйцето. Динозаврите правят гнезда и снасят яйца, преди птиците да се появят.

7. Температурата на яйцето, когато е снесено, е около 40 градуса.

8. Преди време яйчните жълтъци имаха лоша репутация поради съдържанието на холестерол. След много изследвания стана ясно, че яденето на яйца не увеличава непременно риска от сърдечно-съдови заболявания и антиоксидантите могат да бъдат полезни.

Източник: Expert.bg.

Не се очаква поскъпване на яйцата за Великден

Не се очаква поскъпване на яйцата преди Великден. Това потвърди Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите в България. Ще има и достатъчно ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • въпрос 1 въпрос преди 1 година Профил на трол?
    Интересно, защо църквата приема езически символи? Какво общо има християнството с езичеството? Има ли нещо общо Христос с Велиал?
  • Хмм 1.1 Хмм преди 1 година Профил на трол?
    Принципно всички религии си приличат малко или много. Всяка е взела част от така наречените езически религии. Коледниге елхи, Св. Николай, Яйцата. Както и мюсюлманството като най-млада религия доста е копирала от християнството.
    : 0 !
Последно в Актуално