Искате да се преместите в чужбина? Ето какво трябва да направите предварително!

2670
Искате да се преместите в чужбина? Ето какво трябва да направите предварително!
Снимка: iStock/Guliver

Много млади хора (а и не само) виждат емиграцията като по-добра алтернатива на живота си в България. Това е лично решение, което всеки човек трябва да направи сам. Важното е да изберете място, на което да бъдете щастливи и да се чувствате добре. Ако вече обмисляте сериозно тази опция, то ви препоръчваме няколко стъпки, с които да се подготвите за своето местене: 

Проучете добре в какъв тип страна искате да живеете

Нещото, с което трябва да започнете своя избор, е да решите в какъв тип страна искате да живеете. Има държави, в които стандартът на живот е много висок, но трябва да се съобразите с лошото време и нрава на местните. Ако пък търсите държава, в която нравите са по-близки до България, но искате просто малко по-висок стандарт на живот или винаги сте мечтали да живеете на някое определено място, то е добре да го решите в самото начало. Много важно при вашия избор е дали искате да учите чужд език или може да се оправите с езиците, които вече знаете. Излишно е да казваме, че във втория случай много по-лесно ще намерите работа и ще се интегрирате. 

11 области изпращат най-много емигранти в чужбина

Посетете няколко пъти държавата, в която ще се местите като туристи 

Преди да направите окончателния транзит посетете страната, в която искате да се местите. Направете си поне 3-4 пътешествия за над една седмица. Опознайте културата, разгледайте различни градове. Препоръчително е да го направите особено ако се колебаете между 2-3 различни града, в които да се установите. Тук безценна помощ би ви свързал някой местен човек, който да ви разведе и представи града. Перфектно е ако имате приятели/познати, които живеят там, но със сигурност може да се обърнете и към някои групи за чужденци, които живеят в града. 

Спестете пари, на които да разчитате преди да заминете

Сигурно е, че в началото ще ви бъде трудно. Заради това е добре да имате спестявания, с които да можете да изкарате първите шест месеца в дадената страна. Сумата варира от 5 до 10 хиляди евро и е добре да ги имате, за да се чувствате финансово сигурни. Пригответе този авариен фонд дори да имате работа, защото не знаете какви разходи ще имате. 

9 причини защо българите продължават да емигрират

Опитайте да си намерите работа и квартира преди да заминете

Ако сте сами е добре да си намерите работа (дори почасова) преди да заминете. Ако сте семейство, то е добре поне единият от вас да има сигурен договор, за да може да разчитате на доходи. Ако имате опция да работите от дистанция, то може да започнете работа още от България, за да си спестите доста нерви. За да намалите стреса извадете опцията за безпаричие от уравнението. Друго, което може да направите, за да сте спокойни е да си намерите квартира, която предварително сте видели. Това е задължително, защото доста хора запазват нещо само по снимки, а след като отидат на място се оказва, че всъщност мястото е ужасно и не става за живеене. За двойки с деца препоръчваме да видите опции за ясли/детски градини или забавачници също. 

Проучете административно нещата из основи

Много е важно преди да заминете да извадите всички нужни документи от България, които ще ви трябват, да оставите пълномощни на доверен човек, който да може да вади документи от ваше име, както и да сте проучили какви стъпки трябва да предприемете, след като се преместите в чужбина, за да направите адресна регистрация, да си откриете банкова сметка, да си намерите личен лекар. Запознайте се с видовете договори, данъците и въобще всичко, което ви касае като нов жител на страната, в която се местите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com