Истината за лошия дъх

10863
Истината за лошия дъх
Снимка: Pixabay.com

Какво причинява халитоза?

Лошият дъх е състояние, което засяга до 25 процента от населението! Бактериите в устата са отговорни за развитието на халитоза. И жените и мъжете, независимо от възрастта си се борят с този проблем. Освен това лошият дъх може да се наблюдава през целия ден или само за няколко часа. Какви са причините за халитозата?

- Устна хигиена - 87 процента от случаите са лоша хигиена на зъбите и устната кухина. Немитите зъби и остатъците от храна са идеално място за размножаване на бактерии и гъбички. В резултат на това причинява заболявания на венците, лигавицата и кариеса. Тези състояния обикновено са придружени от неприятна миризма.

- УНГ заболявания - хора, които постоянно се борят с ангина, алергичен ринит или синузит. Освен това след трайно възпаление в сливиците се образуват кухини, в които обичат да се натрупват неприятно миришещите секрети, изтичащи от болните синуси и носа. По време на процеса на разлагане анаеробните бактерии произвеждат голямо количество серни съединения.

- Неправилна диета - особено отслабваща, ниско енергийна диета. Диета на гладно намалява производството на слюнка.

- Хормонални нарушения - жените изпитват намалено слюноотделяне по време на менопаузата, менструацията и други дни от цикъла. Това води до дисбаланс на бактериалната флора в устата и повишена секреция на серни съединения.

- Използване на медикаменти - всички лекарства, които изсушават гърлото и намаляват производството на слюнка, като антихипертензия например.

- Психични проблеми - повишеният кортизол -  хормонът на стреса, ефективно намалява слюноотделянето (следователно при силен стрес, устата ни е суха).

По-рядко срещани, но също толкова проблематични причини за появата на халитоза:

Стомашни проблеми - язвена болест или гастрит, катар или микоза на стомашно -чревния тракт. Понякога също проблеми, свързани с малабсорбция или твърде малко храносмилателни ензими, секретирани от панкреаса, черния дроб. Трябва да се свържете с вашия гастроентеролог, за да може той да ви постави пълна диагноза и да се увери, че има някой от гореспоменатите проблеми от храносмилателната система.

Болести на дихателната система - причината могат да бъдат и заболявания на дихателната система, по-конкретно белите дробове. Говорим за микоза и туберкулоза. Понякога причините могат да бъдат по-тривиални, защото е достатъчно да се яде лук или чесън, а серните съединения и острите етерични масла, които съдържат ще проникнат от стомашно-чревния тракт в белите дробове. Оттук идва и миризмата на чесън в издишания въздух в продължение на много часове.

Правилно балансираната диета и употребата на подходящи подправки ще ни позволят да облекчим или напълно да се отървем от лошия дъх. Затова пийте запарка от коприва, използвайте канела и карамфил. Яжте повече сурови зеленчуци и плодове и се храните правилно, като се грижите за честотата на порциите. Избягвайте пороците - откажете се от цигарите и алкохола и не забравяйте да пиете много вода, за да овлажните лигавицата и да намалите количеството бактерии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com