Изследване: Как реагира тялото ви, ако спрете алкохола за месец?

1973
Изследване: Как реагира тялото ви, ако спрете алкохола за месец?
Снимка: iStock

Консумацията на алкохол е част от традициите и културата на много страни, включително и в България. Това отчасти се дължи на факта, че алкохолът е социално приемлив стимулант, който ни съпътства по време на социални събирания и празненства.

Разбира се, трябва да се прави разлика между случайната и нередовната консумация на алкохол и алкохолната зависимост, но най-доброто решение е да се откажем напълно от спиртните напитки, което лекарите ни казват от години. Според проучване, проведено от британски изследователи, само едномесечно въздържание значително подобрява физическото и психическото здраве.

През януари 2014 г. в Обединеното кралство стартира обществена кампания, наречена "Сух януари", в която се смята, че са участвали над 17 000 души. Лекарите насърчават обществеността да се откаже от консумацията на алкохол дори за един месец и да наблюдава промените, които настъпват в организма по време на няколкоседмично въздържание.

Изследователи от университета в Съсекс, Великобритания, са провели проучване сред участниците, от което са направили съответните изводи, които ясно показват ползите за човека, отказал се от консумацията на алкохол.

Как се отразява на организма спирането на пиенето?

Повишаване на енергията и намаляване на теглото

В повечето случаи прекомерната консумация на алкохол води до силна умора, гадене, замайване и липса на енергия. В разговорната реч подобни неразположения се наричат "махмурлук".
Отказването от алкохола не само напълно премахва ефекта от трудната сутрин след пиянска вечер, но има и дългосрочен ефект върху общото състояние на организма. 
Участниците в проучването, които са се отказали от алкохола за поне един месец, са съгласни, че само четири седмици въздържание са им позволили да забележат значителни промени по отношение на повишените нива на енергия и общото благосъстояние. Анкетираните проявиха по-голяма готовност да предприемат действия и да постигнат целите, които са си поставили.

Лекар: Не яжте тези храни, когато пиете алкохол

Освен това отказът от алкохол е довел до забележимо намаляване на теглото при 58% от участниците. Тази загуба на тегло се дължи на факта, че голяма част от алкохола е с високо съдържание на калории. Друг също толкова важен аспект е желанието за похапване и повишеният апетит при хора, които преди това са консумирали алкохол.

Подобряване на психичното здраве

Честата консумация на алкохол оказва отрицателно въздействие върху химичните вещества в мозъка, които са отговорни за процесите, свързани с правилното психическо състояние. По-специално серотонинът, който осигурява добро настроение. Недостигът му води до тревожност и депресия. Това може да се случи още на втория ден след употребата на алкохол и да се увеличи с течение на времето.

Спирането на консумацията на алкохол определено улеснява справянето със стреса, намалява чувството на тревожност и намалява риска от депресивни състояния.

Учен: Този вид алкохол е най-опасен за образуване на тромб

Подобряване на качеството на съня

Цели 71% от анкетираните от изследователи от Университета на Съсекс в Обединеното кралство признават, че качеството на съня им се е подобрило значително в резултат на отказването на алкохола. Обикновено алкохолът улеснява навлизането в първия цикъл на съня, но влияе отрицателно на най-дълбоката и важна фаза, която е отговорна за настроението и степента на умора след събуждане. Алкохолната абстиненция намалява появата на сънна парализа и тревожност.

Цялостно подобряване на качеството на здравето

Анкетираните, които са се въздържали от алкохолни напитки в продължение на поне четири седмици, признават, че липсата на алкохол в ежедневието им е подобрила значително цялостното им благосъстояние (70 % от анкетираните). Възстановяването на организма след повишено физическо и умствено натоварване е по-бързо и по-лесно, отколкото когато респондентите са консумирали алкохол.

При тези, които са се отказали от алкохола, се наблюдава и по-ниско желание за консумация на алкохол. Честотата на злоупотреба с алкохол при тях е намаляла от средно 3,4 на 2,1 пъти месечно. Анкетираните също така смятат, че отказът от алкохола е оказал положително въздействие върху качеството на тяхното здраве, което е довело до подобряване на цялостното им качество на живот. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com