Извън Сливен кой е най-големият град в Сливенска област?

2985
Извън Сливен кой е най-големият град в Сливенска област?
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова

Град Сливен и околните населени места, образуващи една от 28-те области в България – област Сливен, са били населени от праисторически времена, като хилядолетната история неминуемо оставя своя културен отпечатък. Възникнал най-вероятно като малко селище на траките през 3 век сл.Хр., срещаме града споменат и описан за първи път от през 1153 г. от арабския пътешественик Ал Идриси, който говори за Сливен като за развит и голям град. И гражданите на тази област наистина има с какво да се гордеят – с хайдушкото движение, дало на града името „Градът на 100-те войводи“, с първата фабрика не само в област Сливен, не само в България, но и на Балканския полуостров, издигната през 1836 г. от Добри Желязков, с културните и исторически паметници, с ключовата роля на Сливен за отбрана на страната по време на Второто българско царство.

Днес област Сливен е една от по-големите области в страната, чиято площ от 3544.066 km² и население от 170 583 души към края на 2022 година  ѝ отреждат едно от първите места по тези критерии у нас, като по-големи от Сливен са само 11 области в страната. А кой е най-големият град в Сливенска област, ако изключим областния център Сливен?

Най-големият град в Сливенска област

Още: Кои са най-известните котленци, които всеки българин трябва да знае?

Съвсем естествено най-големият град в област Сливен да е областният център, поради което го изключваме и търсим най-големия град в областта след Сливен. Област Сливен включва само 4 общини, които спрямо броя на жителите си се подреждат, както следва (данни НСИ):

  • Община Сливен – население 111 392 души към 31.12.2022 г.,
  • Нова Загора – население 30 081 души към 31.12.2022 г.,
  • Котел – население 15 873 души към 31.12.2022 г.,
  • Твърдица - население 13 237 души към 31.12.2022 г.

Сериозен процент от това население в унисон с наблюдаваната у нас тъжна тенденция за обезлюдяване на селата, живее в градовете, които в областта са само 6 – град Котел в Община Котел, град Нова Загора в Община Нова Загора, градовете Кермен и Сливен в Община Сливен и  градовете Шивачево и Твърдица в  Община Твърдица. Къде да търсим най-големия необластен град в Сливенския регион? Няма да е в най-голямата община, защото там най-големият град е областният център Сливен, поради което отправяме поглед към градовете Котел, Твърдица и Нова Загора, търсейки отговор на въпроса кой от тях е най-голям. По данни от НСИ най-големият град в Сливенска област извън Сливен е Нова Загора със своите 22 044 души население към края на 2023 г., следван от градовете Твърдица и Котел, съответно с 6109 и 5200 души население към края на 2023 г.

Още: Кой сяда на кметския стол след балотажа в Сливен?

Нова Загора – най-големият град в Сливенска област извън Сливен

Разположен на 37 километра от областния център в Горнотракийската низина,  Нова Загора е най-големият град в областта, като изключим самия областен град. Заселен още в края на VII началото на VI век пр.н.е. според културните пластове на Новозагорската селищна могила и на други селищни могили, открити в района, градът се развива интензивно по време на Византийската империя, благодарение на близостта си с Константинопол. Населението на града активно участва в борбата за независимост по време на Османското робство, а градът е в центъра на военните действия по време на Освободителната война 1877–1878 година, което води до почти пълното му обезлюдяване заради жертвите, опожаренията и опустошенията по време на борбите за свобода.

След Освобождението Нова Загора започва изграждането си наново от пепелта и възкръсва от нея като феникс. Постепенно се изграждат и развиват най-големият завод за производство на селскостопанска техника, овощарството, лозарството и производството на зеленчуци, текстилната промишленост и минното дело.

Още: Планират изграждане на три ски писти край Твърдица

Разположението на града – близо до магистрала, свързваща ключови градове от страната, по която преминава трафикът към морето, подпомага значително съвременното развитие на града, въпреки че той остава един от не особено големите у нас. Подобно на много кътчета от страната, областта и на България като цяло Нова Загора страда от отрицателен естествен прираст на населението, достигащ до цели -9% през 2021 година, изключително висока детска смъртност, характерна за областта – най-високата за страната и за целия Европейски съюз – над 14%, обезлюдяване на селата, висока безработица и ниско заплащане на труда.

Твърдица – градът с потопената църква

Макар да е малък град, чието население е едва малко над 6000 души, Твърдица е известен и посещаван от туристи, тъй като на територията му се намира част от язовир Жребчево, известен с потопената църква. Това позволява да се постави акцент на туризма  и да се работи за превръщането му в основен източник на доходи и приходи за района.

Котел – град-история

Макар да е по-малък от Нова Загора и да е едва четвъртият по големина град в областта, Котел привлича много туристи с историческите си и природни забележителности, пещери и римски крепости, природни комплекси, музеи, защитени местности и резервати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com