Извън Смолян: Кой е най-големият град в Смолянска област?

22917
Извън Смолян: Кой е най-големият град в Смолянска област?
Снимка: Община Златоград

Макар да е една от петте области у нас с население под 100 000 души и по-малка от нея да е само област Видин спрямо броя на населението, област Смолян ще грабне сърцата ви с магията на Родопите, в които е разположена, с минералните си извори, с неповторимата си природа, с историческите си забележителности, с природните дадености, с пещерите, легендите, тайните и загадките си, които я правят неповторима, уникална и изключително посещавана от туристи и красноречиво доказват, че размерът не е винаги от значение.

Населението на областта е разпределено в 10 общини, които се нареждат спрямо броя на своите жители, както следва:

  • Община Смолян, съвсем естествено, с очаквано най-големия град в областта – областният център Смолян, като това е и единствената община с население над 10 000 души, а именно 32 776 жители,            
  • Община Мадан, където се очаква да търсим най-големия град в Смолянска област, ако изключим областния център, но дали ще го намерим там, или област Смолян ще ни изненада,
  • Община Златоград и Община Девин, които са с приблизително еднакъв брой жители,
  • Община Рудозем,
  • Община Доспат,
  • Община Чепеларе,
  • Община Неделино,
  • Община Баните,
  • Община Борино, която е най-малката община в област Смолян с малко над 2400 жители.

В коя държава се намира най-големия град в света

Любопитната тенденция за разпределение на населението в област Смолян

Област Смолян е разделена на 10 общини, в които има само 8 града, повечето от които малки градове, и цели 240 села, което донякъде обяснява факта, че населението на селата в областта не е чувствително по-малко от това на градовете. Населението на област Смолян към 2023 година е 93 354 души, като тези, които населяват градовете – 53 564 души са малко повече, а не двойно, тройно или петорно повече от живеещите в селата 39 790 души. В областта не се наблюдава явлението, характерно за големите области у нас населението да е концентрирано в градовете. Колко ли жители има в този случай и при тази тенденция най-големият град в Смолянска област след областния център?

В област Смолян се наблюдава и друга интересна тенденция – освен че има две общини, в които липсва град, а са представени само от села, но въпреки това са популярна туристическа дестинация – Баните и Борино, има 2 общини, в които броят на селското население надвишава чувствително градското, въпреки че град в тези общини има – Доспат, където градът има само малко над 2000 жители, поради което жителите на 7-те села се явяват повече от тези в града, и Рудозем – малък град с малко над 3400 жители и цели 22 села. Доспат вероятно заради язовир Доспат е изключително успешно развита от гледна точка на туризма община. Близкото разположение на много от селцата до световно известния зимен курорт Пампорово и до Чепеларе, където също се развива ски туризма, както и разположението на областта – в сърцето на Родопите и до едни от най-невероятните и красиви природни забележителности, както и наличието на лечебни минерални извори обуславят развитието на целия регион като туристическа дестинация.

Кой е най-слънчевият и топъл град в България ?

Най-големият град в Смолянска област

Дали най-големият град в Смолянска област след областния център Смолян се намира в най-голямата община – Мадан спрямо броя на жителите след община Смолян? Уникалната в много отношения област Смолян ни изненадва и тук. Най-големият град в Смолянска област след областния град се намира не във втората по брой жители община, а в община Златоград – третата спрямо броя на жителите си. Именно общинският център на Община Златоград – град Златоград с население от 6763 души към края на 2023 година е най-големият град в Смолянска област след Смолян.

Златоград – градът на Дельо войвода

Златоград е не само най-големият град в Смолянска област извън областния град, но и популярна туристическа дестинация, която привлича гости с уникалната си природа и с намиращите се в града и околностите му язовир и база за отдих и риболов, килийно училище и храм-паметници, църкви, музеи, природни скални образувания, лобно място и паметник на Дельо войвода, който е именно от Златоград.

Най-голямата забележителност в Община Златоград обаче е етнографският ареален комплекс, открит през 2001 година, първият в България частен етнографски ареален комплекс. Той е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз и е място, което задължително да посетите, ако пътят ви случайно или целенасочено ви доведе в този пъстър и вълшебен, различен и неподправен край на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com