Как бананите влияят на диабета и нивата на кръвната захар?

4932
Как бананите влияят на диабета и нивата на кръвната захар?
Снимка: iStock/Guliver

Ако имате диабет, бананите могат да бъдат част от плана за здравословно хранене. Някои съвети могат да помогнат за намаляване на скоковете на кръвната захар, включително да изберете почти узрял банан и да го ядете с други храни.

Когато имате диабет, е важно да поддържате нивата на кръвната си захар възможно най-стабилни.

Доброто управление на кръвната захар може да помогне за предотвратяване или забавяне на прогресията на някои от основните медицински усложнения на диабета.

Поради тази причина е от съществено значение да се избягват или минимизират храни, които причиняват скокове на кръвната захар.

Въпреки че са здравословен плод, бананите са с доста високо съдържание на въглехидрати и захар, които са основните хранителни вещества, които повишават нивата на кръвната захар.

Бананите съдържат въглехидрати, които повишават кръвната захар

Ако имате диабет, е важно да сте наясно с количеството и вида на въглехидратите в диетата си.

Това е така, защото въглехидратите повишават нивото на кръвната ви захар повече от другите хранителни вещества, което означава, че могат значително да повлияят на управлението на кръвната ви захар.

Когато нивата на кръвната захар се повишат при хора без диабет, телата им произвеждат инсулин. Това помага за преместването на захарта от кръвта в клетките, където се използва или съхранява.

Този процес обаче не работи както би трябвало при хора с диабет. Вместо това или тялото не произвежда достатъчно инсулин, или клетките са резистентни към произведения инсулин.

Без подходящо управление на диабета може да получите скокове на кръвната захар след ядене на храни с високо съдържание на въглехидрати или да имате постоянно високи нива на кръвната захар, като и двете са нездравословни.

Колко захар има в един банан

Един среден банан (около 126 грама) съдържа 29 грама въглехидрати и 112 калории. Въглехидратите са под формата на захар, нишесте и фибри.

Един среден банан съдържа около 15 грама захар.

Бананите също съдържат фибри, които могат да намалят скоковете на кръвната захар

В допълнение към нишестето и захарта, един среден банан съдържа 3 грама фибри.

Всеки, включително хората с диабет, трябва да се опита да яде достатъчно диетични фибри, защото има потенциални ползи за здравето.

Фибрите обаче са особено важни за хората с диабет, тъй като могат да помогнат за забавяне на храносмилането и усвояването на въглехидратите.

Това може да намали скоковете на кръвната захар и да подобри цялостното управление на кръвната захар.

Един от начините да се определи как дадена въглехидратна храна ще повлияе на кръвната захар е като се погледне нейният гликемичен индекс (GI).

GI класира храните въз основа на това колко и колко бързо повишават нивата на кръвната захар.

Резултатите варират от 0 до 100 със следните класификации:

Нисък GI: 55 или по-малко

Среден GI: 56–69

Висок ГИ: 70–100

Смята се, че диетите, базирани на храни с нисък ГИ, са особено добри за хора с диабет тип 2.

Това е така, защото храните с нисък ГИ се усвояват по-бавно и причиняват постепенно покачване на нивата на кръвната захар, а не голям скок.

Като цяло, бананите имат нисък до среден резултат по скалата на GI (42–62, в зависимост от зрелостта).

Зелените (неузрели) банани съдържат устойчиво нишесте

Количеството на този вид въглехидрати в един банан варира в зависимост от зрелостта.

Зелените или неузрели банани съдържат по-малко захар и по-устойчиво нишесте.

Устойчивите нишестета са дълги вериги от глюкоза (скорбяла), които са „устойчиви“ на смилане в горната част на храносмилателната ви система.

Това означава, че те функционират подобно на фибрите и няма да предизвикат повишаване на нивата на кръвната захар.

Те също могат да помогнат за храненето на полезните бактерии в червата ви, което е свързано с подобрено метаболитно здраве и по-добро управление на кръвната захар.

Ролята на резистентното нишесте при диабет тип 1 е по-малко ясна.

Ефектът на банана върху кръвната захар зависи от неговата зрялост

Жълтите или зрели банани съдържат по-малко устойчиво нишесте от зелените банани, както и повече захар, която се усвоява по-бързо от нишестето.

Бананите са изключително полезни при тези болести

Размерът на порцията е важен

Зрелостта не е единственият фактор, когато става въпрос за количеството захар във вашия банан - размерът също има значение. Колкото по-голям е бананът, толкова повече въглехидрати ще получите.

Това означава, че по-големият банан ще има по-голям ефект върху нивото на кръвната ви захар. Този ефект на размера на порцията се нарича гликемичен товар.

Бананите варират по размер от около 18,5–35 грама.

Ако един банан е напълно узрял (с GI 62), тогава неговият гликемичен товар може да варира от 11 за много малък банан до 22 за много голям банан.

За да сте сигурни, че кръвната ви захар няма да се покачи твърде много, важно е да сте наясно с размера на банана, който ядете.

Безопасни ли са бананите за хора с диабет

Повечето общи диетични насоки за диабет препоръчват следването на здравословна, балансирана диета, която включва плодове.

Това е така, защото яденето на плодове и зеленчуци е свързано с по-добро здраве и по-нисък риск от състояния като сърдечни заболявания и някои видове рак.

Хората, живеещи с диабет, са изложени на дори по-голям риск от тези заболявания, така че яденето на достатъчно плодове и зеленчуци е важно.

За разлика от продуктите с рафинирана захар като бонбони и сладкиши, въглехидратите в плодовете като бананите идват с фибри, антиоксиданти, витамини и минерали.

По-конкретно, бананите осигуряват фибри, калий, витамин B6 и витамин C. Те също така съдържат някои антиоксиданти и полезни растителни съединения.

За повечето хора с диабет плодовете – включително бананите – са здравословен избор.

Въпреки това, някои хора, които следват диети с ниско съдържание на въглехидрати, трябва да следят общия си прием на въглехидрати, за да останат в рамките на дневния си прием на въглехидрати. Това означава, че храни с по-високо съдържание на въглехидрати, включително банани, трябва да бъдат ограничени при диети с ниско съдържание на въглехидрати.

Ако вашият лекар каже, че можете да ядете банани, важно е да имате предвид зрелостта и размера на банана, за да намалите ефекта му върху нивото на кръвната захар.

Ако имате диабет, е възможно да се насладите на плодове като банани като част от план за здравословно хранене.

Учени: Това е ядката, която намалява риска от диабет

Ако обичате банани, следните съвети могат да ви помогнат да намалите ефекта им върху нивата на кръвната захар:

Следете размера на порциите си. Яжте по-малък банан, за да намалите количеството захар, което ядете наведнъж.

Изберете твърд, почти узрял банан. Изберете банан, който не е прекалено узрял, така че съдържанието на захар да е малко по-ниско.

Разпределете приема на плодове през целия ден. Разпределете приема на плодове, за да намалите гликемичния товар и да поддържате нивата на кръвната си захар стабилни.

Яжте ги с други храни. Наслаждавайте се на вашите банани с други храни, като ядки или пълномаслено кисело мляко, за да забавите храносмилането и усвояването на захарта.

Ако имате диабет, не забравяйте, че храните, съдържащи въглехидрати, могат да повлияят на кръвната захар на хората по различен начин.

Ето защо може да искате да наблюдавате как яденето на банани влияе върху кръвната ви захар и съответно да коригирате хранителните си навици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com