Как да избегнем появата на синини след вземане на кръв?

4745
Как да избегнем появата на синини след вземане на кръв?
Снимка: iStock/Guliver

Избягването на синини след вземане на кръв е от решаващо значение както за здравните специалисти, така и за пациентите. При вземането на кръв може да се появят синини, които водят до дискомфорт и грозно оцветяване на мястото на убождане. За щастие съществуват няколко стратегии за минимизиране на риска от поява на синини и за по-безпроблемно възстановяване.

Хидратация

Преди вземането на кръв е важно да се поддържа добра хидратация. Дехидратацията може да затрудни откриването на вените и да увеличи вероятността от поява на синини. Пиенето на много вода в часовете преди вземането на кръв помага да се гарантира, че вените са адекватно запълнени, което прави процеса по-удобен и намалява риска от синини.

Изберете опитен флеботомист

Квалифицираният и опитен флеботомист може да допринесе значително за намаляване на синините. Обученият професионалист знае как да локализира вените ефективно, да използва подходящи размери на иглите и да извършва процедурата с прецизност. Ако е възможно, изберете доставчик на здравни услуги с репутация на експерт в областта на вземането на кръв.

Лекари: Не правете това преди кръвни изследвания, променят резултатите 

Направете топъл компрес

Преди вземането на кръв прилагането на топъл компрес на предвиденото място за пункция може да помогне за разширяване на кръвоносните съдове, което улеснява достъпа до вените. Това може да намали травмата на околните тъкани и да понижи риска от поява на синини. Топлият компрес също така подпомага по-добрия кръвен поток, което спомага за по-гладкото протичане на процеса на вземане на кръв.

Нанесете топъл компрес

Преди вземането на кръв поставянето на топъл компрес на мястото на пункцията може да помогне за разширяване на кръвоносните съдове, което улеснява достъпа до вените. Това може да намали травмата на околните тъкани и да понижи риска от поява на синини. Топлият компрес също така подпомага по-добрия кръвен поток, което спомага за по-гладкото протичане на процеса на вземане на кръв.

Избягвайте аспирин и лекарства за разреждане на кръвта

Някои лекарства, като аспирин и други лекарства за разреждане на кръвта, могат да увеличат вероятността от поява на синини. Препоръчително е да се консултирате с медицинско лице за временно спиране на тези лекарства преди вземане на кръв, ако е възможно. Въпреки това, хората никога не трябва да спират приема на предписани лекарства без подходящи медицински указания.

Поддържайте натиск върху мястото на пункцията

След вземането на кръв, поддържането на натиск върху мястото на пункцията за достатъчно дълго време е от решаващо значение. Това помага за спиране на евентуално кървене и предотвратява натрупването на кръв под кожата, което може да доведе до появата на синини. Флеботомистите обикновено използват стерилно памучно топче и медицинска лента, за да закрепят мястото на убождане.

Лекар разкри дали трябва да пиете вода преди вземане на кръв (и колко)?

Дръжте ръката изправена

След вземането на кръв поддържането на ръката изправена за кратък период от време може да подпомогне образуването на съсиреци и да намали риска от появата на синини. Навеждането на ръката непосредствено след процедурата може да наруши процеса на съсирване и да увеличи вероятността от поява на синини.

Избягвайте напрегнати дейности

Избягвайте напрегнатите физически дейности малко след вземането на кръв може да увеличи риска от поява на синини. Препоръчително е да почивате и да избягвате вдигането на тежки предмети в продължение на няколко часа, за да позволите на тялото да се възстанови и да сведете до минимум възможността за поява на синини.

Предприемането на проактивни мерки преди, по време и след вземане на кръв може значително да намали вероятността от поява на синини. Чрез поддържане на хидратация, избор на опитен флеботомист, поставяне на топли компреси, подходящ прием на лекарства и спазване на инструкциите за грижи след вземане на кръв, хората могат да допринесат за по-безпроблемно вземане на кръв и да сведат до минимум въздействието върху вените и околните тъкани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com