Как да изберем най-добрата мазнина за пържене?

1291
Как да изберем най-добрата мазнина за пържене?
Снимка: iStock

За да решите кое масло може да се използва за пържене без вреда, нека разгледаме по-отблизо отделните им разновидности.

Масло от авокадо

Издържа на нагряване до 270 °C. Ето защо това масло може безопасно да се препоръча на домакините. Поради своята екзотичност, популярността на продукта не е особено голяма.

Кокосово масло

Става ли да се пържи в кокосово масло? Да! Химическият състав на това масло е повече от 90% наситени мастни киселини. Това повишава неговата устойчивост на топлина. Точката на дим е 172-230 °C. Маслото остава свежо за дълго време и не се разваля.

Кокосовото масло съдържа лауринова киселина, която подобрява холестеролния профил (съотношението на полезните и вредните липидни фракции в кръвта). В допълнение, той потиска активността на патогенните микроби.

Маслото има добър вкус и осигурява усещане за ситост за дълго време. От всички разновидности е за предпочитане да се приема необработено масло, тъй като съдържа по-високо съдържание на витамини и други полезни вещества.

Коя е най-добрата мазнина за пържене?

Палмово масло

Представлява наситени мастни киселини, поради което е устойчив на високи температури (до 230 °C). Най-добрият вариант е нерафинирано необработено масло. Точката му на дим е близка до тази на кокоса. Освен всичко друго, това масло е богато на витамин Е, което повишава хранителната му стойност.

Рапично масло

Можете да пържите с него свободно, тъй като рапичното масло има висока точка на дим (190-230 °C). За предпочитане е да използвате студено (1-во) пресовано масло. Обратно, горещо пресованото масло преминава през множество етапи на химическа обработка, което го прави по-малко здравословно.

Зехтин

Добър ли е зехтинът за пържене? Да, но има нюанси в видовете масло. Въпреки факта, че наситените киселини заемат само 14% от състава, точката на дим на зехтина е доста висока (200-240 °C), така че можете спокойно да пържите с него. Как да определите кой зехтин е най-подходящ за пържене?

Традиционно се смята, че е по-здравословно да се използва зехтин екстра върджин. В това масло всички полезни свойства се запазват максимално.

Допустимо е да се пържат храни с високо съдържание на влага, например зеленчуци, със студено пресовано олио. За приготвянето им е достатъчно да използвате температура 130-140 °C. В него е допустимо да се пържат и кюфтета и риба при температури до 160 °C.

В рафиниран (пречистен) зехтин се приготвят продукти, изискващи по-висока температура на готвене (230-240 °C).

Лекар: Тези 3 вида олио са най-полезни за пържене, ще останете изненадани

Фъстъчено масло

В зависимост от начина на получаване на продукта може да се използва рафинирано или нерафинирано масло в температурен диапазон от 160 до 232 °C. Има добър вкус и се съхранява добре.

Слънчогледово масло

Можете ли да пържите с него? Всичко зависи от обработката на маслото. Нерафинираният е подходящ само за салати, тъй като не издържа на нагряване над 107 °C. Рафинираното масло остава стабилно до 227 °C. Дезодорираното олио е най-добрият вариант за пържене сред слънчогледовите масла. Точката му на дим достига 232°C.

Царевично масло

Вкусно е. Подходящ за приготвяне на пържени храни. Нерафинираното олио може да се нагрява до 178 °C, рафинираното олио - до 232 °C.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com